Γαλλία: Προς εξαναγκασμό της Apple να ανοίξει τα iTunes

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 13:44

Η ΓΑΛΛΙΑ πιθανόν να καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θα αναγκάσει τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Apple Computer Inc., να επιτρέψουν τη μουσική που κατεβάζεται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή να αναπαράγεται από τις φορητές συσκευές μουσικής.

Οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας έχει προγραμματιστεί να ψηφίσουν αύριο για ένα νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας, μετά την έγκριση της γλώσσας την εβδομάδα που πέρασε, κάτι που ενδέχεται να αναγκάσει την Apple να σταματήσει να προσφέρει την υπηρεσία της iTunes στην Γαλλία. Η Apple και η Microsoft Corp., προωθούν διαφορετικά στάνταρντ και οι καταναλωτές μπορούν τώρα να ακούσουν τραγούδια iTunes μόνο με τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod ή το λογισμικό.

Η Apple ηγείται της αγοράς για το νόμιμο κατέβασμα μουσικής και τον περασμένο μήνα είπε ότι πούλησε 1 δισ. τραγούδια. Εάν το σχέδιο νόμου εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, η Γαλλία θα πιέσει για ένα ευρωπαϊκό νόμο ο οποίος θα καταστήσει τις φόρμες μουσικής πιο πρακτικές στο εσωτερικό, σύμφωνα με τον Martin Rogard, σύμβουλο του υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Renaud Donnedieu de Vabres.

«Η αποκλειστική φόρμα, όπως το iTunes της Apple, δεν αφορά το όφελος των καταναλωτών, ούτε το όφελος του δημιουργού τους. Ωφελεί μόνο την εταιρεία και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και τους πολίτες μας», επεσήμανε ο Rogard.

Οι εκπρόσωποι της Apple, Alan Hely και Natalie Kerris δεν απάντησαν αμέσως στα μηνύματα που δέχθηκαν στον τηλεφωνητή τους για να σχολιάσουν το θέμα.

Τα τραγούδια που αγοράζονται μέσω του iTunes της Apple, δεν μπορείς να τα ακούσεις εάν χρησιμοποιείς το λογισμικό Windows Media Player της Microsoft. Η Apple πουλά περίπου 3 εκατ. τραγούδια ημερησίως, μέσω του Web site iTunes, προς 99 σεντς το ένα, σύμφωνα με δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Steve Jobs τον Ιανουάριο.

Οι πωλήσεις ψηφιακής μουσικής, τριπλασιάστηκαν πέρυσι, στο 1,1 δισ. δολ., καθώς οι καταναλωτές, κατέβασαν 420 εκατ. τραγούδια, αυξάνοντας τα έσοδα από τα ψηφιακά τραγούδια στο 6%, στο σύνολο των πωλήσεων διεθνώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της International Federation of the Phonographic (IFPI) στις 19 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα