ΗΠΑ: Πτώση στις πωλήσεις λιανικής - φρένο στη μεταποίηση

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 17:49
UPD:17:52
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Απροσδόκητη βουτιά σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο φρέναρε απότομα τον Μάρτιο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία χάνει μέρος της αναπτυξιακής της δυναμικής, καθώς «ξεθωριάζει» ο θετικός αντίκτυπος από τις φοροελαφρύνσεις 1,5 τρισ. δολαρίων και των αυξημένων κρατικών δαπανών της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,2% τον Φεβρουάριο, καθώς τα αμερικανικά νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές ειδών επίπλωσης, ένδυσης, ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,3%. Στον κλάδο μεταποίησης, η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλά σχεδόν διετίας, με τον δείκτη ΡΜΙ της Μarkit να υποχωρεί στο 52,4 τον Μάρτιο, από 53 μονάδες του Φεβρουαρίου. Ο επιμέρους δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στο 52,2, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017.

Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής -που αντιπροσωπεύουν τα δύο-τρίτα της αμερικανικής οικονομίας- και τη μεταποιητική δραστηριότητα δικαιώνουν τους οικονομολόγους που προβλέπουν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο. Οι ζοφερές προβλέψεις επιβεβαιώνονται και από την απόφαση της Fed να τερματίσει απότομα τον κύκλο αύξησης επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα