EY: Μονόδρομος για την αγροτική βιομηχανία ο μετασχηματισμός

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 12:08
UPD:12:09
EPA/PATRICK PLEUL

Η εικόνα, τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές της αγροτικής βιομηχανίας, η οποία καλείται τα επόμενα χρόνια να ταΐσει 40% περισσότερους ανθρώπους, να παράγει 70% περισσότερη τροφή, αξιοποιώντας μόλις 10% περισσότερη γη, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η EY.

Όπως τόνισε ο Θάνος Μαύρος, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Λειτουργιών της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, και Επικεφαλής του κλάδου Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανικού Εμπορίου της ΕΥ Νότιας Ευρώπης, ο πληθυσμός της γης αυξάνει με αλματώδη ρυθμό, και αναμένεται να πλησιάσει τα 9,6 δισ. μέχρι το 2050, ενώ οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών τροποποιούνται συνεχώς με την αναζήτηση προϊόντων LATTE (Local, Authentic, Traceable, Transparent, Ethical).
Η αγροτική βιομηχανία, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει – όπως παρατήρησε ο ίδιος - να ανταποκριθεί στις ακόλουθες βασικές προκλήσεις:

  • Να ταΐσει 40% περισσότερο πληθυσμό.
  • Να παράγει 70% περισσότερη τροφή.
  • Να αξιοποιήσει μόλις 10% περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.
  • Να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαύρος, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η εξελισσόμενη αγροτική βιομηχανία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Predictive Analytics, drones, autonomous tractors, blockchain, livestock technology, κλπ., μπορούν και θα βοηθήσουν σημαντικά.

Οι αδυναμίες του κλάδου

Η Senior Manager στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕY Ελλάδος, Νατάσα Κουμπουρέλου, παρουσίασε την εικόνα της αγροτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως επισήμανε, με καλλιεργούμενη γεωργική έκταση 32.541 τ.χλμ., από τα συνολικά 131.957 τ.χλμ. έκτασης της Ελλάδας, η αγροτική βιομηχανία δίκαια θεωρείται ως ένας βασικός κλάδος για την οικονομία της χώρας μας. «Ο κλάδος της αγροτικής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς, παρά τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να απασχολεί το 12% του ανθρώπινου δυναμικού και να αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας μας, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5% και 1,2% αντίστοιχα)» σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι βασικές προκλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου περιλαμβάνουν ενδεικτικά την πολυποίκιλη παραγωγή και έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα, τον χαμηλό βαθμό εξαγωγών, την αναιμική οργάνωση πωλήσεων και δικτύων συνεργατών, τον χαμηλό βαθμό λειτουργικής ανταγωνιστικότητας με πολλαπλές μονάδες και εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, την ισχνή κοστολόγηση και συστήματα ελέγχου. «Αυτό έχει φέρει τις επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική κατάσταση, με το 40-65% των δανείων του κλάδου να είναι μη εξυπηρετούμενα», παρατήρησε η κ. Κουμπουρέλου, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική μεθοδολογία Λειτουργικής Αναδιάρθρωσης (Operational Restructuring) που έχει αναπτύξει η ΕΥ, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης (Financial Restructuring) και τις υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (People Advisory Services), με σημαντικά οφέλη για τον κλάδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα