Μηνύματα προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις, αναδεικνύει η έρευνα της Μetron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας για την επικείμενη συνάντηση, την ερχόμενη Τετάρτη, με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την συνέχεια της διαπραγμάτευσης για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006 αναδεικνύει αρνητική γνώμη των εργαζομένων όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τις αυξήσεις των συντάξεων κατά 61,9%, σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια κατά 64,5%, σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας κατά 64,3%, σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας κατά 66,5%, σχετικά με το ασφαλιστικό κατά 59,3%, κλπ.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση με τους νόμους που ψήφισε ευνοεί κυρίως τους εργοδότες ή κυρίως τους εργαζόμενους, το 67,8% απαντά κυρίως στους εργοδότες, μόνον το 6,4% κυρίως στους εργαζομένους, το 10,1% ούτε τους εργοδότες ούτε του εργαζομένους και το 7,8% και τους εργοδότες και τους εργαζομένους.
Επίσης το 83,7% θεωρεί ως καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε περιοχές με κρίση την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων ενώ μόλις το 2,3% θεωρεί θετική την πρόταση του ΣΕΒ για πάγωμα των μισθών και μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, όσο λιγότερο μορφωμένοι είναι οι πολίτες τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν για να καταστούν φτωχοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, με βάση τη δειγματοληπτική έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών για το διάστημα Φεβρουάριος 2004- Ιανουάριος 2005 σε 6.555 νοικοκυριά και σε 17.386 μέλη τους, σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 83,7% των οικονομικά αδύναμων είναι αναλφάβητοι, έχουν τελειώσει μερικές τάξεις του δημοτικού ή το δημοτικό ή το γυμνάσιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αυτούς που δεν απειλούνται από την φτώχεια εκτιμάται στο 47,3%.
Ενώ το 54,2% των αναλφάβητων απειλείται από φτώχεια, το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα που έχουν τελειώσει ΑΕΙ μειώνεται δραστικά στο 4,2%.