Ελληνική μεταποίηση: Ανάπτυξη για 22ο διαδοχικό μήνα

Σε υψηλά ενός έτους ο PMI της Markit
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019 11:01
UPD:12:06
EPA/CLEMENS BILAN

Κόντρα στην αρνητική τάση, που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας συνεχίζει την ανάκαμψή του. Τον Μάρτιο αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και ένα χρόνο, με τα εργοστάσια να αυξάνουν την παραγωγή τους και να τις θέσεις εργασίας.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit για την ελληνική μεταποίηση (που καλύπτει περίπου το 10% του ΑΕΠ της χώρας) αυξήθηκε από τις 54,2 στις 54,7 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2018. Η ελληνική μεταποίηση βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης επί 22 διαδοχικούς μήνες, με τον PMI πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. 

Η αύξηση της παραγωγής ήρθε ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης ζήτηση από πελάτες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσίασε την καλύτερη εικόνα εδώ και 11 μήνες. 

Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε επίσης σε ραγδαία άνοδο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ταχύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των δεδομένων της έρευνας, στα μέσα του 1999. 

Η εντονότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης οδήγησε στη μείωση της πίεσης στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός συρρίκνωσης του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών ήταν μέτριος και βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Ως προς τις τιμές, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και της μικρής συγκομιδής. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις εμπόδισαν τη μετατόπιση της υψηλότερης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, ενώ παρόλ’ αυτά, οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2018.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα