Τα κενά και οι ελλείψεις που υπήρχαν στο σύστημα συλλογής των στατιστικών στοιχείων, τα οποία αφορούν την ελληνική οικονομία, έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ισπανού Επιτρόπου, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της σημερινής, τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για το πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα, βάσει των οποίων αμφισβητείται το κατά πόσο η Ελλάδα πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια τη στιγμή της ένταξής της στο ευρώ, απάντησε πως δεν θέλει να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και ότι είναι σε όλους γνωστές οι σημαντικές αναθεωρήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, συνέχισε η κ.Τόρες, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν ακόμη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες αναφορικά με ορισμένα δεδομένα των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αλμούνια υπενθύμισε επίσης ότι από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκαν τα προβλήματα με τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε μια πολύπτυχη στρατηγική τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό επίπεδο. Ανέφερε συγκεκριμένα την αύξηση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ούτως ώστε να είναι στο εξής σε θέση να εντοπίζει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα όποια προβλήματα, καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε. για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.
Αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, η κ. Τόρες δήλωσε ότι η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη βάση των σχετικών εκθέσεων και εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως είπε, οι εισηγήσεις αυτές συντάχθηκαν με βάση τα δεδομένα που κοινοποιούσαν στις Βρυξέλλες οι ελληνικές στατιστικές αρχές, σημειώνοντας πως ούτως ή άλλως στις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες ανήκει, κατά την κοινοτική νομοθεσία, η ευθύνη της ενημέρωσης της Eurostat.
Καταλήγοντας η εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό που έχει πλέον σημασία είναι πως «η κατάσταση των ελληνικών στατιστικών έχει βελτιωθεί σημαντικά» και ότι έχουν τεθεί οι βάσεις, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.