Θετική η Κομισιόν για άμεση λήψη μέτρων στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 16:44

Θετικά αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα που επανέφεραν σήμερα η Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., για άμεση λήψη μέτρων στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα λόγω της γρίπης των πουλερικών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, είπε ότι κατά την τοποθέτησή της στο Συμβούλιο η αρμόδια για θέματα Γεωργίας επίτροπος, Φ. Μπολ, ανέφερε πως στο επόμενο Συμβούλιο, τον Απρίλιο, θα είναι σε θέση να φέρει προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα της πτηνοτροφίας αφού εν τω μεταξύ προηγηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και διεξαχθεί συζήτηση των μέτρων στήριξης στο Κολλέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη στήριξης του πτηνοτροφικού τομέα, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα για :

-Την απόσυρση και αποζημίωση των κατεψυγμένων ποσοτήτων του κρέατος πουλερικών και των αυγών.

-Την αποζημίωση για τα αποθέματα που υποβαθμίζονται συνεχώς.

-Την ενίσχυση στις περιπτώσεις καταστροφής αυγών εκκόλαψης, νεοσσών και πτηνών αναπαραγωγής.

-Ενισχύσεις για τη λειτουργία αποτελεσματικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Παράλληλα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για τα προϊόντα του πτηνοτροφικού τομέα, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι ανάλογη παρέμβαση έχει ήδη κάνει ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος προς την αρμόδια επίτροπο Μ. Βάλστρομ.

Εξάλλου, σε συνεργασία με τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Ισπανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση των Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου και το σχεδιασμό των ενεργειών προώθησης του ελαιολάδου σε τρίτες χώρες με στόχο την ανάδειξη νέων δυναμικών αγορών.

Παράλληλα, μαζί με 12 ομολόγους του, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε την περαιτέρω απλοποίηση των κανόνων και των ρυθμίσεων που αφορούν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με τη δυνατότητα να μη γίνεται παρακράτηση της διαφοροποίησης για ποσά ενισχύσεων μέχρι 5.000 ευρώ, έτσι ώστε να καταβάλλονται με πιο απλουστευμένο τρόπο και ταχύτερα οι ενισχύσεις στους παραγωγούς. Ζητήθηκε ακόμη η βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών μέσα από τη δυνατότητα καλλιέργειας στις επιλέξιμες εκτάσεις αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και οπωροκηπευτικών, παράλληλα με την εφαρμογή της αποδεσμευμένης ενίσχυσης, όπως και μια πιο επιθετική πολιτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την προστασία της Ε.Ε. από φθηνές εισαγωγές.

Τέλος, σε συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Μπολ, ο κ. Μπασιάκος συζήτησε θέματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ στις συναντήσεις που είχε με κοινοτικούς ομολόγους του συζήτησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στον πτηνοτροφικό τομέα και για τις προσεχείς μεταρρυθμίσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς του Αμπελοοινικού τομέα και των οπωροκηπευτικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα