Ε.Ε.: Βελτιωμένοι κανόνες για τα γεωργικά προϊόντα ποιότητας

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 17:56
UPD:17:57

Το Συμβούλιο Γεωργίας εξέδωσε σήμερα δύο κανονισμούς με τους οποίους αποσαφηνίζει και απλουστεύει τους κανόνες για την καταχώριση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και των ειδικών παραδοσιακών προϊόντων εγγυημένων (ΕΠΠΕ).

Με τον πρώτο κανονισμό για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης εφαρμόζονται επίσης τα πορίσματα πρόσφατης επιτροπής του ΠΟΕ.

«Εκδίδοντας το νέο αυτό κανονισμό, η ΕΕ κατέστησε τις διαδικασίες καταχώρισης για τις ΠΟΠ και τις ΠΓΕ αποτελεσματικότερες και πλήρως συμβιβάσιμες με τους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε η κυρία Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη. «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που η ΕΕ, εκδίδοντας το νέο κανονισμό για τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προέλευσης, θα ανταποκριθεί στην προθεσμία της 3ης Απριλίου που έθεσε ο ΠΟΕ», είπε η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να συγχαρούμε το Κοινοβούλιο, το οποίο γνωμοδότησε την περασμένη Πέμπτη, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε., από την εποχή που αναμορφώθηκε η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η πολιτική για την ποιότητα διαδραματίζει όλο και πλέον εξέχοντα ρόλο. Το πλήθος των περιφερειακών και ιδιότυπων προϊόντων, εκτός του οίνου και των οινοπνευματωδών ποτών για τα οποία οι ονομασίες καταχωρούνται στο πλαίσιο κοινοτικών μηχανισμών για τα προϊόντα ποιότητας, φθάνει πλέον τα 727 και συνεχίζει να αυξάνει.

Προκειμένου να βελτιώσουν και να καταστήσουν αποτελεσματικότερη τη διαδικασία καταχώρισης, οι νέοι κανονισμοί απλουστεύουν τις διαδικασίες και διευκρινίζουν το ρόλο των κρατών μελών. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι σήμερα εκδοθέντες κανονισμοί, η Επιτροπή προτίθεται να διενεργήσει ανασκόπηση της ασκούμενης πολιτικής για τα γεωργικά προϊόντα ποιότητας, ιδιαίτερα για να ανταποκριθεί στο πλήθος υποδείξεων για αναμόρφωση της πολιτικής, τις οποίες έχουν διατυπώσει το Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και άλλοι φορείς.

Ιστορικό

Οι γεωγραφικές ενδείξεις και οι ονομασίες προέλευσης αποτελούν τα στοιχεία ταυτότητας ενός προϊόντος που προέρχεται από ένα δεδομένο εδαφικό χώρο. Με αυτές πιστοποιείται ο δεσμός μεταξύ μιας δεδομένης ποιότητας, φήμης ή χαρακτηριστικού του προϊόντος και της γεωγραφικής προέλευσής του.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τα γεωργικά προϊόντα ποιότητας στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής προϊόντων ποιότητας και στη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης. Οι κοινοτικοί μηχανισμοί προστατεύουν τους καταναλωτές από τις παραπλανητικές πληροφορίες και τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το ευρωπαϊκό σύστημα για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων προϊόντων εκτός του οίνου και των οινοπνευματωδών ποτών θεσπίστηκε το 1992 με τον κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92.

Με απόφαση επιτροπής του που εξέδωσε το 2004, ο ΠΟΕ επικύρωσε το θεμιτό του ανωτέρω συστήματος απορρίπτοντας το πλείστο των αξιώσεων που είχαν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Με τον κανονισμό συμμορφούται πλέον το σύστημα στους δύο τομείς που επικρίθηκαν: κατά πρώτον, απαλείφοντας επίσημα την απαίτηση να πρέπει η τρίτη χώρα να εφαρμόζει παρόμοια προστασία σε αμοιβαία και ισοδύναμη βάση και, κατά δεύτερο, επιτρέποντας στους εμπορευόμενους τρίτων χωρών να υποβάλλουν αιτήσεις και αντιρρήσεις απευθείας στην Επιτροπή, αντί μέσω των κυβερνήσεών τους. Προθεσμία για την εφαρμογή της απόφασης είναι η 3η Απριλίου 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα