Κέρδη 6,5 δισ. ευρώ για το Χ.Α. στο πρώτο τρίμηνο

Ανοδικοί και οι τρεις μήνες - «Πράσινοι» όλοι οι δείκτες - Υψηλές προσδοκίες τον Απρίλιο
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 09:41
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Με 6,5 δισ. ευρώ «προίκισε» το Χρηματιστήριο της Αθήνας το α’ τρίμηνο του 2019, το τέλος του οποίου βρήκε όλους τους δείκτες «πράσινους» και τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων με αξιόλογα κέρδη. Ανοδικοί και οι τρεις πρώτοι μήνες του 2019, ενώ η έλευση του παραδοσιακά καλού Απριλίου αυξάνει τις προσδοκίες για διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της εικόνας. 

Ο γενικός με 17,63%

Ο γενικός δείκτης κέρδισε 17,63%, ενώ αυτός της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 16,85%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο παρουσίασε ο δείκτης των τραπεζών, που στο εν λόγω διάστημα αποκόμισε κέρδη 25,6%. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 45,07 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών υπολογίσθηκε σε 27,14 εκατ. τεμάχια. 
«Μετά το θετικό χρηματιστηριακό πέρας και του Μαρτίου η χρονιά μετράει τρία στα τρία σε ανοδικούς μήνες από το ξεκίνημά της, ένα φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 2014. 

Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας για το Χ.Α., καθώς η μέση απόδοση του γενικού δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 3,78%, με ποσοστό ανοδικών κλεισιμάτων 80%. 

Αν και ο μήνας έχει μόνο 18 συνεδριάσεις λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα, το πλήθος και η σημασία των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα δημιουργούν προϋποθέσεις αν μη τι άλλο διατήρησης του ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο πριν τον έτσι κι αλλιώς προεκλογικό Μάιο. Κερασάκι στην τούρτα η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P στο τέλος του μήνα, μια αξιολόγηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τη θετικότερη οπτική των ξένων επενδυτών», επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς προσθέτοντας πως η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των φετινών υψηλών, έχοντας καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς νέων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση έμπειρου χρηματιστή, ο οποίος σημειώνει: «Κάποιοι διεθνείς επενδυτές αναγνώρισαν πως η Ελλάδα είναι επαρκώς φθηνή για να γίνει επενδυτικός προορισμός και τοποθετήθηκαν. 
Σε αυτό βοήθησε το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, που κάνει την Ελλάδα να μην ξεχωρίζει αρνητικά, αλλά και η προοπτική ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι λιγότερο φιλοευρωπαϊκή από τη σημερινή. 

Τώρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα επενδυτών, που θα ξεκαθαρίσει την πορεία των τιμών, αλλά αυτό προσωρινά φαίνεται να περιμένει συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις για να εκδηλωθεί. Η ψήφιση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ένα πρώτο βήμα και τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής». 

Ζητούμενο ο τζίρος

Ζητούμενο παραμένει ο τζίρος, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μήνα στα 56 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς και τη διάχυση του ενδιαφέροντος πέρα από το παραδοσιακό τμήμα των δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πάνω από τα 11 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola (11,3 δισ. ευρώ), με τον ΟΤΕ να βρίσκεται στην αμέσως επόμενη θέση με 5,7 δισ. ευρώ και να ακολουθούν: ΟΠΑΠ (2,9 δισ. ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (2,6 δισ. ευρώ), Μοtor Oil (2,3 δισ. ευρώ) και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).  

Στη διάρκεια μόνο του Μαρτίου η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υπολογίσθηκε σε 55,14 εκατ. ευρώ και ο μέσος όγκος συναλλαγών σε 31,6 εκατ. ευρώ.   
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα