Η αύξηση της αξίας ακινήτων απογείωσε τη Lamda

Στρατηγικός στόχος παραμένει το Ελληνικό
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 12:45
UPD:12:46
EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Καθαρά κέρδη 42,3 εκατ., έναντι ζημιών 48,3 εκατ. το 2017, είχε το 2018 η Lamda Development, ως συνέπεια κυρίως της αύξησης της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων, της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς και της μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 79,379 εκατ. έναντι 87,179 την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα μεγέθη αυτά δεν είναι συγκρίσιμα λόγω τόσο της πώλησης του οικοπέδου στο Βελιγράδι το 2017 όσο και της ενοποίησης της θυγατρικής εταιρείας Lamda Olympia Village A.E. με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης λόγω της απόκτησης του 50% από την HSBC το β’ εξάμηνο του 2017. 

Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του ομίλου ανήλθαν σε 48,4 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 16,9%, ενώ -λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορές από τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους- το συνολικό EBITDA ανήλθε σε 103,8 εκατ.
 
Τα EBITDA των τριών εμπορικών κέντρων (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall) αυξήθηκαν 15,6% σε σχέση με το 2017 και ανήλθαν σε 59,2 εκατ., κυρίως λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens το β’ εξάμηνο του 2017. Χωρίς την εξαγορά, η αύξηση θα ήταν 2,1%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει το 100%, ενώ το ενδιαφέρον από νέους μισθωτές παραμένει έντονο. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων, καθώς επίσης και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων είχαν σε σύγκριση με το 2017 αύξηση 3% και 1,6% αντίστοιχα.

Τα κτήρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του κατά 0,8 εκατ. ευρώ. Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value, NAV) διαμορφώθηκε σε 438,9 εκατ. (5,64 ανά μετοχή) από 395,1 εκατ. την 31η/12/2017. Η μετοχή της LAMDA Development για το έτος 2018 παρουσίασε μικρότερη πτώση (-17%) σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη (-24%). Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) διαμορφώθηκε σε 44%.

Κατά τη χρήση του 2018 σημαντική εξέλιξη για την εταιρεία αποτέλεσε η συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065. Ακόμη, πέρσι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπτυξη της δυτικής πτέρυγας του κτηρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης εντός του οποίου λειτουργεί το Golden Hall, με στόχο την ολοκλήρωση της επένδυσης στα τέλη του 2019.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 25 εκατ., ενώ προβλέπεται η επένδυση αυτή να συμπληρώσει και να ενισχύσει περαιτέρω το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο Golden Hall, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού τον Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τόσο η έγκριση των πολεοδομικών μελετών μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) όσο και η ολοκλήρωση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, που αφορά την αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος - Καζίνο (IRC), τα οποία αποτελούν, μεταξύ άλλων, συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της Ελληνικό Α.Ε. και την έναρξη των εργασιών.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία, η Lamda Development κατέγραψε για 6η συνεχόμενη χρονιά, νέο ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ παρουσίασε σημαντική αύξηση της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων με ανάλογη αύξηση των καθαρών κερδών και της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV).

Για το 2019, παραμένει στρατηγικός στόχος η έναρξη των εργασιών στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό, δημιουργώντας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στον κόσμο και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα