Στη δίνη των προκλήσεων οι ΗΠΑ - επιβράδυνση του ΑΕΠ

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 19:25
UPD:19:31
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μπορεί ο Τραμπ να κέρδισε τους ψηφοφόρους με υποσχέσεις για μια «μεγάλη Αμερική»,  για μια «λαμπρή» οικονομία και για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι αριθμοί όμως των διαψεύδουν. Η oικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς σημαντικά κατώτερους των αρχικών προσδοκιών στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες, σε μια ένδειξη ότι και οι ΗΠΑ αρχίζουν και κλονίζονται από τις προκλήσεις που ήδη βάζουν φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 2,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου, με τους ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά κατώτερους έναντι της αρχικής εκτίμησης για 2,6%. Οι καταναλωτικές δαπάνες –που αποτελούν το σημαντικότερο στήριγμα της οικονομίας- αυξήθηκαν κατά 2,5%, ποσοστό επίσης κατώτερο των προσδοκιών.

Η επιβράδυνση, έπειτα από τη δυναμική ανάπτυξη 3,4% του τρίτου τριμήνου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες ότι και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επισκιάζεται από τις διεθνείς προκλήσεις που ήδη παρασύρουν την Ευρώπη και την Κίνα.

Μπορεί ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, να διαβεβαιώνει ότι τα οικονομικά θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, η απόφασή του όμως να βάλει απότομα τέλος στον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων δείχνει ότι και ο επικεφαλής της Fed ανησυχεί για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ανάπτυξη 1,5% στο πρώτο τρίμηνο, τη βραδύτερη της τελευταίας διετίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα