ΥΠΟΙΚΑΝ: Νέα δομή για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 18:23
UPD:18:24

Νέα δομή με στόχο την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) δημιουργεί με νομοθετική πρωτοβουλία του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΚΑΝ). Οι στόχοι και οι κεντρικοί άξονές της συζητήθηκαν σήμερα, σε συνάντηση των θεσμικών φορέων που συμμετέχουν σε αυτή.

Συγκεκριμένα, συστήνεται δίκτυο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας. Το δίκτυο θα τελεί υπό την αιγίδα μιας επιτελικής δομής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚΑΝ, πρόκειται για μια «σύγχρονη μορφή συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που διασφαλίζει την ευελιξία, τον έλεγχο, την εγκυρότητα και τη συνέχεια της δράσης. Η δομή έρχεται να καλύψει ένα θεσμικό κενό, καθώς στοχεύει στον πυρήνα των αναγκών της επιχειρηματικής βάσης της χώρας, παρέχοντας επεξεργασμένη πληροφορία κι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων τους».

Η πληροφόρηση θα παρέχεται κεντρικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και συγχρόνως οι άμεσα ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερώνονται και σε τοπικό επίπεδο, από σημεία φυσικής παρουσίας της δομής στους Νομούς.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) αναλαμβάνει την ανάπτυξη της κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα παρέχονται με οργανωμένο τρόπο πληροφόρηση και υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δομής είναι η δυνατότητα διασφάλισης υψηλού επιπέδου υπηρεσιών κι απασχόλησης εξειδικευμένων στελεχών, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των βάσεων δεδομένων και της μακρόχρονης εμπειρίας στην παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου Δ. Αυλωνίτης, ΕΣΠΑ Π. Κορκολής και Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Εύη Σαχίνη, καθώς και εκπρόσωποι των ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ και ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ.

Κατά το ΥΠΟΙΚΑΝ, όλοι υποδέχτηκαν θετικά την πρωτοβουλία και συμφώνησαν ότι η νέα δομή είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δήλωσαν, μάλιστα, πρόθυμοι να στηρίξουν το εγχείρημα, συνεισφέροντας πόρους, υλικούς και γνωσιακούς, που ήδη διαθέτουν και κατευθύνονται προς την επιχειρηματική κοινότητα. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις της επιτυχούς υλοποίησης του σχεδιασμού, όπως η ανάγκη καθορισμού κι εξειδίκευσης επιμέρους ρόλων των συμμετεχόντων, το θέμα της διαδικασίας επιλογής του κατάλληλου έμψυχου δυναμικού για τη στελέχωση του δικτύου της δομής. Τέθηκαν ακόμα ζητήματα εξειδίκευσης των υπηρεσιών και των δράσεων, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση της αναγκαίας ψηφιακής πλατφόρμας και του σταδιακού εμπλουτισμού της με νέες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Συζητήθηκε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα και οι φάσεις υλοποίησης του συνολικού σχεδιασμού, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου.

Το υπουργείο σημειώνει πως στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η δημιουργία της δομής στήριξης των επιχειρήσεων αναδεικνύει τον διττό ρόλο του κράτους ως διαμεσολαβητή-πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και ως μηχανισμού απορρόφησης και πρόληψης των κοινωνικών επιπτώσεων που προκάλεσαν τόσο η κρίση όσο, και οι πιέσεις που ασκούνται ιδίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση δημιουργίας ομάδας εργασίας, η οποία θα δουλέψει συστηματικά για την υλοποίηση του έργου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα