Η απόφαση της Federal Reserve να παγώσει τις αυξήσεις επιτοκίων και της ΕΚΤ να τις μεταθέσει για τις αρχές του 2020, ήταν αναμενόμενο να πυροδοτήσει ένα ντόμινο ανάλογων αποφάσεων από άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη. Ορισμένες εξ αυτών δεν αποκλείεται μάλιστα όχι απλά να κρατήσουν στάση αναμονής, αλλά να προβούν σε μειώσεις επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας έστειλε σήμερα το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα πράγματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,75%, αλλά και τόνισε ότι το εξαιρετικά αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον σημαίνει πως το επόμενο βήμα θα είναι πιθανότατα μία μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το Reuters oι αγορές χρήματος περιμένουν μείωση επιτοκίων μέσα στο έτος και στην Αυστραλία. Τα περιθώρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους, με αρκετές μειώσεις επιτοκίων, έχουν επίσης οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες πέρυσι είχαν αυξήσει αισθητά το κόστος δανεισμού, προκειμένου να προστατέψουν το πέσο και τη ρουπία από τις αναταράξεις, που δοκίμαζαν τις αναδυόμενες αγορές.
Ένα νέο και μάλλον απροδόκητο μέλος στο κλαμπ των επιτοκιακών μειώσεων αναμένεται να είναι και η Νότια Κορέα, όπου η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων είναι κοντά στην αντιστροφή.
Από το χορό των μειώσεων ενδεχομένως να μην λείψει ούτε η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, η Κίνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο χαλάρωσης της πολιτικής τις απαιτήσεις για τα αποθέματα των τραπεζών. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα αναγκαστεί να στραφεί και σε μείωση του βασικού επιτοκίου, προκειμένου να αποτρέψει μία απότομη προσγείωση της οικονομίας.
Τις κινήσεις των ασιατικών κεντρικών τραπεζών δεν καθορίζουν μόνο οι αποφάσεις των FED και EKT. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας και τα σημάδια, που αυτός θα αφήσει στις οικονομίες της περιοχής.
naftemporiki.gr