Αυστραλία: Στα 24,5 εκατ. τόνους η παραγωγή σταριού το 2006-07

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 09:16

THN πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγή σταριού, σε επίπεδα ρεκόρ, την εσοδεία 2006-07, θα παράγει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός του είδους στον κόσμο, Αυστραλία, καθώς η χώρα εξέρχεται από την περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 24 εκατ. μετρικούς τόνους το έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο του 2006, χαμηλότερη από τους 25,1 εκατ. τόνους, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου για την παραγωγή της Αυστραλίας. Η παραγωγή κριθαριού, προβλέπεται να μειωθεί στα 8,9 εκατ. τόνους, από 9,9 εκατ. τόνους.

Οι βροχοπτώσεις τον επόμενο μήνα θα επιτρέψουν στους αγρότες να φυτέψουν τα χωράφια τους και να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της αύξησης των τιμών, καθώς η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται. Η παραγωγή σταριού, του δεύτερου πιο σημαντικού εξαγωγικού αγροτικού προϊόντος της χώρας, υποχώρησε στα 10,1 εκατ. τόνους το 2002/03, μετά τη χειρότερη ξηρασία που έπληξε τη χώρα σε 100 χρόνια.

«Η επιστροφή σε κανονικές καιρικές συνθήκες το 2005-06, θα επιτρέψουν στις εταιρείες της Αυστραλίας να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα παραγωγής», αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. «Οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν προβλέπεται να είναι πάνω από τα επίπεδα του μέσου όρου».

Το σιτάρι για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο 2,25 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 3,525 δολ. ανά μπούσελ (χωρητικότητα οκτώ γαλονιών), κατά τη χθεσινή του διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Οι τιμές φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 3,9%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ο ξηρός καιρός θα μειώσει την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Οι φορτώσεις της Αυστραλίας σε σιτάρι, ενδέχεται να αγγίξουν τα 4,1 δισ. δολ. Αυστραλίας το 2006-07, σύμφωνα με το Australian Bureau of Agricultural & Resource Economics. Το ίδιο προβλέπει ότι η παραγωγή σταριού θα είναι 24,5 εκατ. τόνοι, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 18%, τα μέγιστα μέσα σε μία δεκαετία.

Τον επόμενο μήνα οι αγρότες στην Αυστραλία θα σπείρουν για την εσοδεία 2006-07 μεταξύ του Οκτωβρίου και του Ιανουαρίου. Η χώρα, πέρυσι, παρήγαγε τις δεύτερες μεγαλύτερες ποσότητες σταριού στον κόσμο, μετά την καθυστέρηση της σποράς για δύο μήνες, εξ αιτίας των συνθηκών ξηρασίας.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής σταριού από την Αυστραλία το 2004-05. Η παραγωγή της, μειώνεται και αυξάνονται οι ανάγκες εισαγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα