H τριπλή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 16:22
UPD:16:26
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Το ιστορικά χαμηλά επιτόκια φέρνουν χαμόγελα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, αλλά εντείνουν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν ακόμη δύο μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν: την αισθητή επιβράδυνση της οιικονομίας και τα σκάνδαλα μαύρου χρήματος. 

Το δυσμενές περιβάλλον για τις τράπεζες αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Banks έχει ενισχυθεί μόλις 4,5% φέτος, όταν ο γενικός πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 έχει ενισχυθεί 11%. Μετά και τη μεγάλη πτώση τους πέρυσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες στον δείκτη διαπραγματεύονται στο 70% της λογιστικής αξίας τους, όταν στις αρχές του 2018 ήταν στο 100%. 

Ορισμένες μάλιστα δεν μπορούν να ανακάμψουν ούτε φέτος. Ενδεικτική η περίπτωση της γαλλικής Societe Generale, η οποία έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί 8% φέτος, της ολλανδικής ABN Amro με πτώση 6% και της ελβετικής UBS που είναι στο -3%. Επίμονα τα προβλήματα και για τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank, που εξετάζουν τώρα εάν η λύση βρίσκεται στη συγχώνευσή τους-  κόντρα στις ενστάσεις του βασικού μετόχου τους, των εργαζομένων, αλλά και της «επιτροπής σοφών», που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση. 

Τα χαμηλά ακόμη και αρνητικά επιτόκια συμπιέζουν συνεχώς τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και αυτό δεν μπορεί να το αντισταθμίσει ο όποιος γύρος φθηνών δανείων (TLTROs) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για τις γερμανικές τράπεζες μάλιστα που τα καθαρά έσοδα από τόκους καλύπτουν σχεδόν το 70% των συνολικών εσόδων το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Παράλληλα για όσες τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το βαρίδι των κόκκινων δανείων, η απότομη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, δυσχεραίνει ιδιαίτερα την προσπάθεια.

Υπάρχει ωστόσο και κάτι για το οποίο φέρουν αποκλειστικά οι ίδιες την ευθύνη. Η εμπλοκή τους σε διαβόητα σκάνδαλα, όπως αυτό της Danske (στο οποίο εμπλέκεται και η Deutsche Bank) που αφορά ύποπτες συναλλαγές άνω των 230 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Danske βυθίστηκαν 47% πέρυσι και καταγράφουν απώλειες 6% φέτος. 

Μοναδικός παράγοντας στήριξης, κατά ένα περίεργο τρόπο, όπως σχολιάζει η WSJ, είναι πάντως το Brexit. Αυτό ωστόσο αφορά μόνο τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στη βρετανική αγορά. Οι Lloyds Banking και η RBS έχουν δει τις μετοχές τους να κάνουν άλμα 19% και 14% αντίστοιχα φέτος, καθώς ακόμη και ένα no deal εκτιμάται ότι δεν θα τις επηρεάσει ιδιαίτερα. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα