Πρόκληση για την ισπανική οικονομία οι εκλογές του Απριλίου

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 12:29
UPD:12:33
REUTERS/JUAN MEDINA

Η ισπανική οικονομία αναμένεται να κατεβάσει αμέσως μετά τις γενικές εκλογές, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται να παραμείνει μεταξύ εκείνων με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. 

Αν και η Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε αισθητά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η Ισπανία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε 0,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Ο λόγος είναι ότι η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην ύφεση του μεταποιητικού τομέα και τις σοβαρές πιέσεις της βιομηχανίας αυτοκινήτου, λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές, και επομένως δεν επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από τις εμπορικές αντιπαραθέσεις. 

Επιπλέον τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών περιορίστηκαν- κάτι που σημαίνει ότι έδωσαν περισσότερα στην κατανάλωση- ενώ η κυβέρνηση μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης 0,5% του ΑΕΠ πέρυσι, τα περισσότερα εκ των οποίων εφαρμόστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο. 

Οι εκλογές του Απριλίου θα είναι πάντως πιθανότατα μία πρόκληση για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζει σε σημείωμά της η Capital Economics, ενδεχομένως να κρατήσουν πολύ και η πολιτική αβεβαιότητα θα αφήσει το στίγμα της και στην ανάπτυξη, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία το διεθνές περιβάλλον είναι αρνητικό.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα