E.E.: Ερευνα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Cyprus Airways

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 13:26

Επίσημη διαδικασία έρευνας με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2005 για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του νοσούντος κρατικού εθνικού αερομεταφορέα Cyprus Airways αποφάσισε σήμερα να κινήσει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσο το τρέχον σχέδιο συνάδει με το κοινοτικό πλαίσιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Τον Μάιο 2005, η Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση ενίσχυσης διάσωσης, υπό τη μορφή δανείου με κρατική εγγύηση, ύψους 30 εκατ. CYP (51 εκατ. ευρώ). Η θετική απόφαση της Επιτροπής περιλάμβανε την ανάληψη εκ μέρους των κυπριακών αρχών υποχρέωσης να κοινοποιήσουν σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας Cyprus Airways. Το σχέδιο συνίσταται από πολλά χωριστά, αλλά συμπληρωματικά μεταξύ τους μέτρα:

Μακροπρόθεσμο δάνειο, με κρατική εγγύηση, ύψους 55 εκατ. CYP (96 εκατ. ευρώ)

Την πώληση της εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria, θυγατρικής της Cyprus Airways, στο κράτος, για ποσό αναμενόμενου ύψους περίπου 15 εκατ. CYP (26 εκατ. ευρώ)

Μείωση του προσωπικού της εταιρείας και συνεχιζόμενη περικοπή δαπανών

Σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 14 εκατ. CYP (24 εκατ. ευρώ), η οποία θα λάβει χώρα 18 μήνες μετά την έναρξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ανάλογα με την επιτυχία εφαρμογής του.

Η Επιτροπή, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ακριβές ύψος κρατικής ενίσχυσης που ενδέχεται να περιλαμβάνει το ανωτέρω σχέδιο, ούτε να αποφανθεί κατά πόσον η εν λόγω ενίσχυση πληροί τις διάφορες προϋποθέσεις που εφαρμόζονται στις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικώς ως προς τον περιορισμό της ενίσχυσης στο ελάχιστο επίπεδο και την ανάγκη αποφυγής άσκοπης στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή θα αποστείλει τώρα επιστολή όπου θα εξηγεί τις αμφιβολίες και τα ερωτήματά της σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, την οποία θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυπριακές αρχές και τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους επί της ανωτέρω επιστολής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα