Δέκα ημέρες συνεχούς ανόδου

Προσδοκίες για νέες εξαγορές βοήθησαν τις μετοχές στην Ευρώπη
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 00:01

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις ανέβασαν για μία ακόμη ημέρα τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες συμπλήρωσαν 10 ημέρες συνεχούς ανόδου. Τα θετικά νέα για την GM οδήγησαν τον Dow στα υψηλότερα σχεδόν πενταετίας.

Οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων έδωσαν ώθηση σε επιλεγμένες μετοχές, αλλά στα κέρδη συνέβαλαν και οι προσδοκίες για τις εταιρικές κερδοφορίες και την ανάπτυξη.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,29%, στις 1.377,53 μονάδες. Ο δείκτης ο οποίος αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά στα υψηλότερα πενταετίας των 1.379,6 μονάδων την τρέχουσα εβδομάδα κερδίζει πάνω από 7,5% το τρέχον έτος, χάρη στη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων και των ισχυρών κερδοφοριών.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.932,31 μονάδες, με άνοδο 0,35%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.194,78 μονάδες, με κέρδη 0,90%, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.007,50 μονάδες, με απόδοση 0,27%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια άνοδο από τις 11 Νοεμβρίου 1999.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 9% σημείωσε ο τίτλος της ITV μετά την απόρριψη μιας πρότασης να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις Apax Partners Worldwide, Blackstone Group και Goldman Sachs.

Κέρδη 7,9% σημείωσε ο τίτλος της Imperial Chemical Industries, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η DuPont θα καταθέσει πρόταση εξαγοράς της.

Ανοδο σημείωσαν οι ενεργειακές μετοχές, όπως αυτές των BP και Total, λόγω της ανόδου της τιμής του αργού.

Στον αντίποδα η μετοχή της UniCredit SpA έπεσε κατά 1,7% μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2005.

Πτώση σημείωσαν και οι τεχνολογικές μετοχές μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι τα νέα Windows δεν θα διατεθούν εμπορικά έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε από τα ανώτερα πενταετίας την τρέχουσα εβδομάδα λόγω των προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα