Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια- άγνωστη η κατεύθυνσή τους σε περίπτωση no deal

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 14:28
UPD:14:30
EPA/ANDY RAIN

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, τουλάχιστον για όσο ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit. Όπως επεσήμανε οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός no deal, δηλαδή άτακτου Brexit, ωστόσο αυτό δεν θα αποτρέψει ένα πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Τα εννέα μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν ομόφωνα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 0,75% και διεμήνυσαν: «Οι οικονομικές προοπτικές θα συνεχίσουν να είναι άμεσα εξαρτημένες από τη φύση και το χρόνο την αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Ερωτηθέντες για το το πώς θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, εξήγησαν ότι δεν είναι σίγουρο προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα επιτόκια. Θα μπορούσε ένα no deal να πυροδοτήσει βουτιά της λίρας και εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και επομένως να απαιτεί αύξηση επιτοκίων, αλλά θα μπορούσε να σημάνει και ένα ισχυρό οικονομικό, που θα απαιτεί χαλαρή πολιτική.

Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 επιχειρήσεις της χώρας. Σε αυτή το 80% δηλώνουν έτοιμες για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit, με το ποσοστό να είναι 30 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα