Ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων πυροδότησε η FED

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 13:25
REUTERS/LEAH MILLIS

Την όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος και δη των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης άνοιξε η απόφαση της Federal Reserve να στείλει μήνυμα στις αγορές πως δεν πρέπει να περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων, τουλάχιστον για φέτος. Oι τιμές των κρατικών ομολόγων επιδίδονται σήμερα σε ράλι και οι αποδόσεις τους υποχωρούν περαιτέρω. 

Μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι βεβαίως τα γερμανικά Bunds, καθώς θεωρούνται ένα από τα πιο σταθερά σε καταφύγια, σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας και επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομία. 

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ωθείται σήμερα, Πέμπτη, πολύ κοντά στο μηδέν, στο 0,039%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016. Ωστόσο σημαντική πτώση παρουσιάζει και εκείνη του αμερικανικού δεκεατούς. Διαμορφώνεται στο 2,51%, που αποτελεί ναδίρ 14 μηνών, με αποτέλεσμα το spread μεταξύ γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων να περιορίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. 

Σε τροχιά υποχώρησης και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, με εκείνη του δεκαετούς να μειώνεται πέντε μονάδες βάσης, στο 1,11%, επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017. Βουτιά οχτώ μονάδων, στο 2,45% και για την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, ενώ πτώση 3-4 μονάδων παρουσιάζουν επίσης οι αποδόσεις ισπανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων. 

Όσον αφορά στο ελληνικό δεκαετές βλέπει την απόδοσή του να σταθεροποιείται στο 3,77%. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα