Διογκώθηκε περαιτέρω το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων πλην αυτού των υπηρεσιών. Μεγάλο «βαρίδι» η μείωση των εξαγωγών καυσίμων. Ωστόσο τα τουριστικά έσοδα απογειώθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκε στα 1,183 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 0,696 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2018.
Όπως επισημαίνεται από την ΤτΕ το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, πρωτίστως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και δευτερευόντως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων.
Οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 (κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,9% σε σταθερές τιμές.
Μεταφορές- τουρισμός κόντρα στο ρεύμα
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 17,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.
Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν 9,4% και οι σχετικές τουριστικές εισπράξεις έκαναν άλμα 53,2% αντίστοιχα.
Η μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, τέλος, οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.
naftemporiki.gr