Εκτύπωση Τίτλων Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες μέσω διαδικτύου

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 11:42

Την εκτύπωση από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των Τίτλων Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης μέσω διαδικτύου στο δικτυακό τόπο www.dikaiomata.gr , ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με χρήση του ατομικού κωδικού μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο προς αναζήτηση των Τίτλων των Οριστικών Δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων.

Οι δικαιούχοι Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης η οποία θα καταβάλλεται από 01/12/2006, σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 1782/03, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση ενεργοποίησης (Ο.Σ.Δ.Ε.) το αργότερο μέχρι 05/06/2006, στην οποία θα δηλώνουν έκταση τουλάχιστον ίση με τον αριθμό των αναγραφομένων δικαιωμάτων, επί του εντύπου του Τίτλου των Οριστικών Δικαιωμάτων, το οποίο θα τους παραδοθεί από τις τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις τους.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο προγραμματισμός αλλά και το χρονοδιάγραμμα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διανομή των Τίτλων των Οριστικών Δικαιωμάτων, όσο και τη διαδικασία συμπλήρωσης και ηλεκτρονικής καταχώρησης των αιτήσεων ενεργοποίησης των ενδιαφερομένων παραγωγών, αποτελεί προτεραιότητα και ευθύνη της κάθε τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, με γνώμονα την πιστή τήρηση των προθεσμιών και γενικότερα των ισχυουσών Κοινοτικών και Εθνικών ρυθμίσεων. Επικουρικά και για την υποβοήθηση, αλλά και τη διευκόλυνση του έργου των Ε.Α.Σ., ο Ο.Π.Ε.Κ.ΕΠ.Ε. απέστειλε ήδη σε όλες τις Ε.Α.Σ. σε μαγνητικό μέσο (CDs) :

1. τα αρχεία με τους Τίτλους των Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης των δικαιούχων μελών τους, ταξινομημένα αλφαβητικά κατά δήμο/κοινότητα/οικισμό καθώς και

2. αντίστοιχα αρχεία με προεκτυπωμένες δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε. 2005, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα σχετικά στοιχεία των δηλώσεων ελαιολάδου, κατά δήλωση των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα Οριστικά Δικαιώματα έχουν υπολογισθεί με βάση τα αρχεία των πληρωμών της περιόδου αναφοράς (1999 - 2002) μετά και την ενσωμάτωση των αιτημάτων αναθεώρησης των δικαιούχων κατά κατηγορία.

Στους παρόντες Τίτλους Οριστικών Δικαιωμάτων, δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα κατανομής από το εθνικό απόθεμα (για νέους αγρότες, επενδυτές ή μακροχρόνια μίσθωση ), τα οποία θα κατανεμηθούν σε επόμενο στάδιο.

Κατά τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων έχουν ληφθεί υπόψη αιτήματα αναθεώρησης λόγω μεταβιβάσεων εκμεταλλεύσεων (κληρονομιά, αγοραπωλησίες), αιτήματα μεταβιβάσεων πριμοδοτήσεων ζώων και μεταβιβάσεων ποσοστώσεων καπνού, αιτήματα μεταβιβάσεων σε διαδόχους πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς και αιτήματα εξαίρεσης ετών λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές (ζημιές ΕΛ.Γ.Α. -Π.Σ.Ε.Α.) ή ανωτέρα βία δικαιούχων (μακροχρόνια ασθένεια, θάνατος ). Είναι αυτονόητο ότι τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να επικαλεστούν μόνον οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι.

Οι λόγοι έγκρισης και απόρριψης αιτημάτων αναθεώρησης της αριθ.292508/31.08.05 απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιλαμβάνονται αναλυτικά στο έντυπο του Τίτλου των Οριστικών Δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Στις περιπτώσεις Τίτλων Οριστικών Δικαιωμάτων με την ένδειξη υπό την προϋπόθεση της επαλήθευσης, τα αιτήματα αναθεώρησης έχουν θεωρηθεί καταρχήν αποδεκτά με την προϋπόθεση της επαλήθευσης κατά την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης, με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους των σχετικών δικαιολογητικών τεκμηρίωσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις μεταβιβάσεις πριμοδοτήσεων ζώων για τις οποίες από λανθασμένη καταχώρηση κατά την υποβολή των αιτήσεων αναθεώρησης των ενδιαφερόμενων πέραν της καταχώρησης της αγοραπωλησίας στο πεδίο «αγορά ζωικού κεφαλαίου» συμπεριλαμβάνεται και καταχώρηση στο πεδίο «μεταβίβαση ποσοστού εκμετάλλευσης» ο υπολογισμός των Οριστικών Δικαιωμάτων στον αγοραστή τελεί υπό την προϋπόθεση της επαλήθευσης κατά τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων με την υποβολή της αίτησης - δήλωσης εκμετάλλευσης (Ο.Σ.Δ.Ε.-2006).

Τέλος από το υπουργείο επισημαίνεται ότι:

- Δικαιούχοι οριστικών δικαιωμάτων οι οποίοι έγιναν κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης από κληρονομιά ή μεταβίβαση ή κατέστησαν διάδοχοι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων μετά την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων έχουν τη δυνατότητα με την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά τεκμηρίωσης προκειμένου η συντελεσθείσα μεταβολή να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των Οριστικών Δικαιωμάτων.

- Δικαιούχοι οριστικών δικαιωμάτων οι οποίοι από λάθος κατά την υποβολή ή καταχώρηση του αιτήματος τους αναθεώρησης στη σχετική κατηγορία ( για παράδειγμα αγοραπωλησίες δικαιωμάτων πριμοδοτήσεων ζώων οι οποίες από λάθος έχουν καταχωρηθεί ως μεταβίβαση εκμετάλλευσης χωρίς ποσοστό, αντί του ορθού μεταβιβάσεις ζώων) έχουν τη δυνατότητα με την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά τεκμηρίωσης προκειμένου η συντελεσθείσα μεταβολή να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των Οριστικών Δικαιωμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα