Διερευνά deal για την ΑΕΕΑΠ ο όμιλος Fourlis

3 πόλεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία υποψήφιες για τα «μικρά» ΙΚΕΑ
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 12:45
UPD:12:46

Ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, εκτίμησε νέα βελτίωση μεγεθών, με άνοδο τόσο της δραστηριότητας λιανικής αθλητικών ειδών, όσο και οικιακού εξοπλισμού.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Το θετικό momentum στην αγορά ακινήτων αξιοποιεί ο όμιλος Fourlis, που βρίσκεται σε διεργασίες για τη σύναψη συμφωνίας με συνέταιρο-επενδυτή στο πλαίσιο της νέας δραστηριότητας που εγκαινίασε (Trade Estates ΑΕΕΑΠ), ενώ ταυτόχρονα διερευνά 3 πόλεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία για ανάπτυξη νέου concept μικρότερων καταστημάτων ΙΚΕΑ (5-10 χιλ. τ.μ.), επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ, ο όμιλος εισέρχεται στην τελική ευθεία (οι διαδικασίες απαιτούν 4-5 μήνες), με αρχικό χαρτοφυλάκιο ακίνητα του ομίλου, ήτοι καταστήματα, το mall στην Οδό Πειραιώς καθώς και μια αποθήκη στα Οινόφυτα - αξίας 176 εκατ. ευρώ (ή 156 εκατ. ευρώ net asset value συμπεριλαμβανομένου δανείου 20 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί). Στόχος είναι να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο με ακίνητα από τον χώρο του retail (ισχυρών παικτών, πολυεθνικών κ.ά.), κάτι που θα διευκολύνει συνεργασία με έτερο επενδυτή, πιθανότατα fund με ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων.

Σχετικές αναφορές έκανε, χθες, ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, σε παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (EΘE), ενώ σχολιάζοντας τις προοπτικές του ομίλου για το 2019, υπογράμμισε ότι η χρονιά άρχισε συντηρητικά, ως αποτέλεσμα των επιδόσεων της ελληνικής αγοράς (εισφέρει 61,5% του τζίρου), όπου η έλλειψη σταθερότητας εν όψει μάλιστα εκλογών αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό.

Ο ίδιος εκτίμησε νέα βελτίωση μεγεθών (έπειτα από αύξηση κύκλου εργασιών 3,3% και καθαρών κερδών 42,4% το 2018), με άνοδο τόσο της δραστηριότητας λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete's Foot, TAF) όσο και οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), όπου επιπρόσθετα προβλέπεται πως μια μικρή αύξηση της αγοράς στο 0,7% του ΑΕΠ από 0,4% σήμερα (έναντι 1% στην Ευρώπη) θα προσθέσει τζίρο περίπου 120 εκατ. ευρώ στον ελληνικό όμιλο.

Ας σημειωθεί ότι τον κύκλο εργασιών πριμοδοτούν και οι διαδικτυακές πωλήσεις, που εισφέρουν 10% του τζίρου για την ΙΚΕΑ (με επιπλέον 7-8% να έρχεται από τα pick up points) και το 4,5% του τζίρου για την Intersport. Το 2019 ο όμιλος Fourlis θα θέσει σε εφαρμογή τη διεθνή στρατηγική της ΙΚΕΑ για τοποθέτηση σε μικρές πόλεις με καταστήματα από 5.000 τ.μ., πιο προσβάσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Στο πλαίσιο αυτό βολιδοσκοπεί πόλεις όπου ήδη έχει παρουσία μέσω pick up points, τα οποία φέρεται να σχεδιάζει να «μετατρέψει» στο νέο concept. Έτσι ο όμιλος Fourlis θα ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό του, που κυμαίνεται πάνω από 20% σε Ελλάδα και Κύπρο και σχεδόν 15% στη Βουλγαρία. Ας σημειωθεί ότι, ακόμη και την περίοδο της κρίσης, η ΙΚΕΑ υποστηρίχθηκε από την πολυεθνική στην οποία ανήκει, που παρείχε πίστωση στις αγορές μέχρι 31.12.2018. Αυτό μάλιστα θα έχει αντανάκλαση στο net cash flow της Fourlis περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις το 2019 θα κυμανθούν σε 11-12 εκατ. ευρώ, όσο περίπου το 2018 - που κατευθύνθηκαν στο δίκτυο και σε επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο Sofia Ring Mall με αποπληρωμή δανείου που είχε ευνοϊκό αντίκτυπο στην κερδοφορία. Φέτος οι επενδύσεις αφορούν κατά βάση 6 νέα καταστήματα Intersport, ένταξη της δραστηριότητας στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ψηφιακού retail της Intersport, είσοδο της TAF σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο (μετά την Ελλάδα και την Τουρκία), 2 νέα pick up points σε Καλαμάτα και Λεμεσό και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της δραστηριότητας στα ακίνητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα