Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2001 19:04

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες και οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας, ενώ κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.164,6 μονάδες μειωμένος κατά 0,8%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.463 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,27% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.238,9 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,29% και έχει διαμορφωθεί στις 4.975,39 μονάδες.

Σημαντική πτώση σημείωσε ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά την «κατάρρευση» της Enron. Ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος υπέβαλε χθες και επισήμως την αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Dynegy Inc. ζητώντας 10 δισ. δολ. ως αποζημίωση για αθέτηση συμβολαίου. Ως γνωστόν, η Dynegy είχε καταθέσει πρόταση συγχώνευσης με την Enron, αξίας εννέα δισ. δολ., την οποία στη συνέχεια απέσυρε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατάρρευση της Enron θα κοστίσει στις βρετανικές τράπεζες πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/03/181758.htm . Οι μετοχές της Barclay's και της Royal Bank of Scotland υποχώρησαν κατά 2,19% και 2,1% αντιστοίχως. Οι εν λόγω τράπεζες εκτιμάται ότι θα xάσουν συνολικά περί τα 900 εκατ. στερλίνες από την πτώχευση του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Η Bank of America υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της Barclay's.

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές ισπανικών τραπεζών λόγω της κρίσης που διέρχεται η οικονομία της Αργεντινής. Η κυβέρνηση της χώρας επέβαλε όριο στις αναλήψεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εγχώριου οικονομικού συστήματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/03/181695.htm . Η μετοχή της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, στην οποία ανήκει η τράπεζα της Αργεντινής Banco Frances, υποχώρησε κατά 1,23%.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 3,39%, ενώ πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των εταιρειών Vodafone και British Telecom. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών από τον τομέα των ημιαγωγών. Οι μετοχές των εταιρειών ARM Holdings και Stmicroelectronics υποχώρησαν κατά 2,53% και 1,74% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της SAP, της κορυφαίας εταιρείας επαγγελματικού λογισμικού στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προέβη στην εκτίμηση ότι οι επιxειρηματικές δραστηριότητες της SAP στις HΠA θα ανακάμψουν πιο γρήγορα απ' ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το τέταρτο τρίμηνο δεν θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την εταιρεία.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/03/181923.htm . Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 53 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 19,67 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και TotalFinaElf ενισχύθηκαν κατά 1,3% και 2,39% αντιστοίχως.

Τέλος, αξιόλογα κέρδη καταγράφει η μετοχή της Adidas Salomon στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η Μοrgan Stanley προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την τιμή-στόχο της μετοχής της γερμανικής εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα