Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς εικάζεται ότι η παραγωγή θα υστερήσει της ζήτησης στην Κίνα
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 14:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προμήθειες δεν θα καλύψουν την άνοδο της ζήτησης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, με την έναρξη της αύξησης της κατανάλωσης την σεζόν.

Η κατανάλωση του μετάλλου στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, θα αυξηθεί 8,3% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Η αύξησή της θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο, καθώς οι επεξεργαστές ανανεώνουν τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τον Cai Luoyi, οικονομικό αναλυτή.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουνίου, τον πιο διαπραγματεύσιμο μήνα, σημείωσαν άνοδο 200 γιουάν, ποσοστό 0,4%, για να κλείσει στα 48.150 γιουάν (5.998 δολ.) ο μετρικός τόνος, στις 3 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι τιμές, για τον πιο διαπραγματεύσιμο μήνα, άγγιξαν στις 7 Φεβρουαρίου, τα επίπεδα ρεκόρ των 49.230 γιουάν ο τόνος.

Η ζήτηση χαλκού στην Κίνα, κανονικά υποχωρεί το καλοκαίρι, μετά τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι περισσότεροι επεξεργαστές κάνουν εργασίες συντήρησης για να αποφύγουν την επιδείνωση του ελλείμματος ενεργείας. Το καλοκαίρι, αυξάνεται στα ύψη η χρήση ενεργείας, περίοδο κατά την οποία τα γραφεία, τα σπίτια και τα εργοστάσια, θέτουν σε λειτουργία τα κλιματιστικά τους συστήματα. Η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης ενεργείας, τα τρία συνεχόμενα χρόνια.

Στο Λονδίνο ο χαλκός έκλεισε υψηλότερα χθες, μετά την υποχώρηση των αποθεμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων. Τα αποθέματα που ελέγχει το London Metal Exchange, υποχώρησαν κατά 1.300 μετρικούς τόνους, στους 129.000 τόνους χθες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαρτίου.

Το μέταλλο στην αγορά σποτ Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ στη Σαγκάη, υποχώρησε έως 400 γιουάν, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 48.500 γιουάν ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange προσφέρθηκε στα 5.121 δολ. ο τόνος και αγοράστηκε στα 5.125 δολ., στις 4:02 μ.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, σημείωσε άνοδο 4 δολ., ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 5.109 δολ. ο τόνος.

Η παγκόσμια ζήτηση χαλκού, θα αυξηθεί 5,9% το 2006, υπερβαίνοντας την παραγωγή για τέταρτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, Bloomsbury Minerals Economics Ltd., τον περασμένο μήνα.

Το μέταλλο για παράδοση Μαΐου, σημείωσε άνοδο 0,6 σεντ, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 2.345 δολ. η λίμπρα, στις 5:04 μ.μ. ώρα Σαγκάης, στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα