Ο «βαρύς χειμώνας» των κρυπτονομισμάτων

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 07:07
UPD:07:08
EPA/SASCHA STEINBACH

Το Bitcoin βιώνει τον μακροβιότερο κατήφορο στην δεκαετή ιστορία του και οδηγεί προς τον πάτο με ορμή και άλλα κρυπτονομίσματα. 

Οι ενδείξεις για έναν «βαρύ χειμώνα» των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται παντού, σχολιάζουν ειδικοί στη Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι η εικόνα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την ανεξέλεγκτη ευφορία που είχε επικρατήσει το 2017, πυροδοτώντας ένα θεαματικό ράλι. 

Η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 4.000 δολάρια, έχοντας χάσει το 80% της αξίας της από τα υψηλά των 19.800 δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017. Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί 85% από το απόγειό της, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ και ο όγκος συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πλατφόρμες των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με την TradeBlock. Όσο για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. 

Τα κρυπτονομίσματα έγιναν τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ενώ το ΔΝΤ είχε επισημάνει πως θα πρέπει ίσως και οι κεντρικές τράπεζες να σκεφτούν κάποια στιγμή να αναλάβουν εκείνες την έκδοσή τους. Τελικά το bitcoin και οι αντίπαλοί του δεν κατάφεραν ουσιαστικά ποτέ να προσελκύσουν τους θεσμικούς επενδυτές και τους mainstream διαχειριστές κεφαλαίων. Όσο για τις εταιρείες που θέλησαν να μπουν στον κόσμο τους, δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις. 

Αν και το Bitcoin κινείται σήμερα αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2016, η έκταση της πτώσης του από το 2018 και έπειτα δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως τελικά δεν συνέλθει ποτέ. Οι υποστηρικτές του θυμίζουν πάντως ότι το 2011 η αξία του είχε κάνει βουτιά 95%, ενώ απώλειες 85% είχε σημειώσει επίσης από το Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη φρενίτιδα του 2017. 

Η διαφορά βέβαια σήμερα είναι πως το ρυθμιστικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα