Εξετάζεται προμήθεια φυσικού αερίου από την Αίγυπτο

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 17:33

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν το αντικείμενο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Αν η Ελλάδα αποτελεί εμπορική πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Αίγυπτος αποτελεί πύλη για τις χώρες της Μεσογείου και την αφρικανική ήπειρο, είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει για τον Μάιο επιχειρηματικό φόρουμ και ΜΔΕ (Μικτή Διυπουργική Επιτροπή) στην Αίγυπτο, στην οποία θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και οι τομείς συνεργασίας.

Στους τομείς συνεργασίας που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε τη ναυτιλία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές. Ειδικότερα για την ενέργεια, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει η βούληση να προμηθευτούμε φυσικό αέριο από την Αίγυπτο. Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διευρύνει το ποσοστό αερίου που παίρνει από τη Βόρεια Αφρική (μέχρι στιγμής βασικά από την Αλγερία) και αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στη ΜΔΕ, όπως και η συμμετοχή ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Εξετάζεται ειδικότερα η αιγυπτιακή «πατέντα» για μεταφορά συμπιεσμένου αερίου, το οποίο έχει φτηνότερο κόστος μεταφοράς και δεν χρειάζεται ακριβές εγκαταστάσεις, όπως αυτές στη Ρεβυθούσα, για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου.

Ερωτηθείς ως προς το θέμα της απευθείας θαλάσσιας ή αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών για τη μεταφορά εμπορευμάτων, νωπών προϊόντων αλλά και επιβατών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η αγορά θα δείξει αν υπάρχει ενδιαφέρον. Ενθαρρύνουμε τη σύνδεση της Αιγύπτου με λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία συνδέονται με τους κάθετους άξονες που οδηγούν γρήγορα στις βαλκανικές αγορές».

Για το 2006, έχει προκηρυχθεί η κατασκευή σειράς έργων, όπως της ελληνο-αιγυπτιακής Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, της παροχής εξοπλισμού στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καϊρου και της συντήρησης της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα