Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Τι βλέπει για κόκκινα δάνεια, αποτελέσματα, μετοχές

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 13:16
UPD:13:21
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων προσδιορίζει η Deutsche Bank ως την κυριότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες και τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η δραστική μείωση αυτού του βάρους είναι ο «μόνος δρόμος προς την κανονικότητα» διαμηνύει η γερμανική τράπεζα, η οποία ελπίζει πάντως σε λύσεις και αναθεωρεί προς τα επάνω τους στόχους για τις μετοχικές τιμές των τριών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, που καλύπτει. 

Οι προοπτικές για τα κόκκινα δάνεια

 Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπολογίζουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα εμφανίστουν μείωση στις μη εξυπητούμενες εκθέσεις τους κατά μέσο όρο κατά 5% σε σχέση με το τρίτο και κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης θα έρθει μέσω διαγραφών. Σε απόλυτους όρους βλέπει αθροιστικά μείωση των κόκκινων δανείων κατά 3,5 δισ. ευρώ σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. 

Εθνική Τράπεζα:  Μείωση κατά 6% σε τριμηνιαία και κατά 15% σε ετήσια βάση. Σε απόλυτους όρους η μείωση θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι η ΕτΕ εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης μεταξύ των τριών τραπεζών, στο 60%. 

Τράπεζα Πειραιώς: Έχει τον μεγαλύτερο όγκο NPEs (28,5 δισ. ευρώ), αλλά είναι και η πιο ενεργή στις κινήσεις για τη μείωσή τους, όπως σχολίαζει η DB. Εκτιμάται ότι η πτώση θα είναι 2% σε τριμηνιαία και 12% σε ετήσια βάση. Σε απόλυτους όρους θα μειωθούν κατά 1,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης υπολογίζεται στο 48%. 

Alpha Bank: Προβλέπεται συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων κατά 3% σε τριμηνιαία και κατά 12% σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μία πιο επιθετική στρατηγική διαγραφών στο συγκεκριμένο τρίμηνο, η οποία και θα την βοηθήσει να επιταχύνει τους ρυθμούς της μείωσης. Σε απόλυτους όρους η μείωση θα είναι 800 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο δείκτη κάλυψης θα είναι στο 46%. 

Η εικόνα των αποτελεσμάτων 

Η Deutsche Bank βλέπει ένα εν πολλοίς «βαρετό» τρίμηνο όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα. Επισημαίνει πως κύριος μοχλός ανάπτυξης των εσόδων θα είναι οι προμήθειες, χάρη στην ισχυρή παραγωγή δανείων. Από την άλλη οι προμήθειες για πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές ήταν μάλλον υπό πίεση, καθώς το τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα πολύ δύσκολο διάστημα για τις αγορές.

Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα είναι εν πολλοίς σταθερά, με οριακή πτώση (περίπου 0,4%) για τις Πειραιώς και Alpha Bank και ελαφρά βελτίωση για την Εθνική. Ωστόσο σε ετήσια προβλέπεται συρρίκνωση σε διψήφιο ποσοστό (12% κατά μέσο όρο για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει), γεγονός που αποδίδεται, όπως εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση του IFRS 9.

Όσον αφορά τα κόστη, η Deutsche Bank σημειώνει πως και οι τρεις τράπεζες εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό τους και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν. Η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να είναι εκείνη, η οποία θα επιταχύνει τις περικοπές κόστους, όπως αναφέρει, με την νέα διοικητική ομάδα να δίνει έμφαση σε αυτό το πεδίο. Η DB καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση της Πειραιώς σε αυτό το μέτωπο, η οποία της επέτρεψε να μειώσει τα κο΄στηα κατά περισσότερο από 22% το 2018. Θετικές και οι επιδόσεις της Alpha Bank. 

Οι τιμές- στόχοι των μετοχών 

H Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις Eθνική Τράπεζα και Alpha Bank και διακράτησης για την Tράπεζα Πειραιώς, ενώ αναθεωρεί επί τα βελτίω τις τιμές- στόχους και για τις τρεις.

Συγκεκριμένα αναβαθμίζει σε 2,1 ευρώ από 1,4 ευρώ την τιμή στόχο για την ΕτΕ, με το περιθώριο ανόδου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα να είναι 24%. Αναθεωρεί επίσης σε 1,9 ευρώ από 1,5 ευρώ εκείνη, με περιθώριο ανόδου 37% σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα. Όσον αφορά στην Πειραιώς, δίνει νέα τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ έναντι 0,7 ευρώ, με περιθώριο ανάκαμψης 7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα