ΟΠΕΚ: Ακυρώθηκε η Σύνοδος του Απριλίου, περικοπές έως τον Ιούνιο

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 17:54
UPD:17:58
REUTERS/© Ramzi Boudina / Reuters

Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για τον Απρίλιο ραντεβού ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία για μείωση της προσφοράς κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η απόφαση να μην γίνει η Σύνοδος τον επόμενο μήνα αντανακλά την πεποίθηση πως το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου θα επιμείνει για όλο το πρώτο εξάμηνο και επομένως δεν χρειάζεται αλλαγή στην στρατηγική, που αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα η καθυστέρηση θα επιτρέψει στα μέλη του καρτέλ να αποτιμήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για μείωση της προσφοράς βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο τα επίπεδα συμμόρφωσης με τον στόχο ήταν στο 90% και σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία τον τρέχοντα μήνα θα υπερβούν το 100%, δηλαδή η μείωση θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη των 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό με τις αμερικανικές κυρώσεις έχουν δώσει ώθηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται 25% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα