«Καμπανάκι» από S&P για το δημόσιο χρέος

Σταθερή η πιστοληπτική ικανότητα
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 15:11

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standart & Poor's ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει την αξιολόγηση "Α" για τη μακροχρόνια και "Α-1" για τη βραχυχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές για την οικονομία.

Επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχόμενη αποτυχία στη σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη δημοσίου χρέους της χώρας ως προς το ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα οδηγήσει σε ανανεωμένη πίεση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Σε περίπτωση διαρθρωτικής βελτίωσης των δημοσιονομικών και ξεκάθαρης αποκλιμάκωσης του χρέους, θα υπάρξει βελτίωση των αξιολογήσεων, υπογραμμίζει η S&P.

«Το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 105% του ΑΕΠ το 2006, σε ευρεία κλίμακα αδιαφοροποίητο από τα επίπεδα του 114% που ήταν την παραμονή της εισόδου της χώρας στο ευρώ το 2000», τονίζεται στην έκθεση.

«Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ονομαστικά επεκτείνεται σε ετήσια βάση με μέσο ρυθμό 8% από το 1997, με την μέση ετήσια πραγματική ανάπτυξη στο 4%, σχεδόν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογραμμίζει η S&P.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα