Προς ενιαία αγορά ενέργειας στην Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 16:57
UPD:17:01

Η ΤΟΝΩΣΗ της οικονομικής ανάπτυξης και η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη είναι τα δύο βασικά θέματα που συμπεριλαμβάνονται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης κατά την περίοδο 2005-2007, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας. Βασικές προκλήσεις για την ΕΕ παραμένουν, επίσης, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, καλώντας τα κράτη μέλη να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η βελτίωση της επιχειρηματικής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα συμβάλλει στο να επιτευχθούν τα δυνητικά επίπεδα ανάπτυξης της Ευρώπης σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο της λεγόμενης ανανεωμένης εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε πως θα πρέπει να εφαρμοσθούν συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την τόνωση των επιχειρήσεων και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης του μακροπρόθεσμου δυναμικού της ΕΕ για ανταγωνιστικότητα αλλά και κοινωνική συνοχή, σημειώνει στα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, το οποίο θα ενισχύει τη δικτύωση και τη συνεργεία μεταξύ των άριστων κοινοτήτων έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη.

Οι 25 δεσμεύονται να επενδύσουν στη γνώση και στην καινοτομία και τα κράτη μέλη καλούνται να προωθήσουν πολιτικές που θα επιδιώκουν την υλοποίηση του καθορισμένου γενικού στόχου του 3% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ, ως το 2010. Επίσης, τα κράτη μέλη καλούνται να δημιουργήσουν μια ενιαία, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους ερευνητές, υπερπηδώντας τα εμπόδια της γεωγραφικής κινητικότητας και προσελκύοντας στην ερευνητική σταδιοδρομία προικισμένους νέους ερευνητές.

Τόνωση των επιχειρήσεων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την σημασία της δημιουργίας ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που αποτελούν «το στυλοβάτη της ευρωπαϊκής οικονομίας». Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι ΜΜΕ στη δημιουργία ανάπτυξης και καλύτερων θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αναπτυχθούν συνεκτικές πολιτικές στήριξης για όλους τους τύπους των ΜΜΕ καθώς και ένα απλό, διαφανές και εύκολα εφαρμόσιμο ρυθμιστικό περιβάλλον. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει ειδικές διατάξεις για την προώθηση της ποσοτικής και ποιοτικής ανάπτυξης των ΜΜΕ, που να προβλέπουν, π.χ. μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους, μειωμένα τέλη, απλουστευμένες διαδικασίες υποβολής στοιχείων και απαλλαγές, κ.α.

Ακόμη, τα κράτη μέλη καλούνται να καθιερώσουν ως το 2007 ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη σύσταση εταιρείας με ταχύ και απλό τρόπο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα συμπεράσματα, πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση μιας επιχείρησης. Στόχος είναι, ως τα τέλη του 2007 να είναι δυνατή η σύσταση μιας επιχείρηση εντός μιας εβδομάδας σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ.

Αναφέρεται, εξάλλου, πως για την ανάπτυξη των ΜΜΕ χρειάζεται μια ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική αγορά και η επαρκής πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους. Αν δεν αντιμετωπισθεί δεόντως η έλλειψη πόρων, αναφέρει στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα εξακολουθήσει να παρεμποδίζεται η καινοτομία στις ΜΜΕ. Σε κοινοτικό επίπεδο, πρέπει να διατεθούν οι οικονομικοί πόροι από τα χρηματοδοτικά μέσα των μελλοντικών κοινοτικών προγραμμάτων και ειδικότερα του 7ου προγράμματος πλαισίου για την έρευνα και του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (ΠΑΚ).

Αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης

Οι 25 ηγέτες συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας και να μειωθεί σημαντικά η ανεργία των νέων. Προς το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι μέχρι το 2010, θα πρέπει να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου στο 10% και να εξασφαλισθεί ότι τουλάχιστον το 85% των νέων ηλικίας 22 ετών θα έχει συμπληρώσει το δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Αναφέρεται, επίσης, ότι «ως το τέλος του 2007, σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο και είναι άνεργος θα πρέπει να προσφέρεται εργασία, μαθητεία, συμπληρωματική επιμόρφωση ή άλλο μέτρο απασχολησιμότητας εντός έξι μηνών, ενώ ως το 2010 η προθεσμία αυτή θα πρέπει να μειωθεί σε 100 ημέρες».

Στα συμπεράσματα σημειώνεται, εξάλλου, η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, προσιτού σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να παρασχεθεί πρόσθετη στήριξη στους εργαζομένους που απολύονται, λόγω των σημαντικών μεταβολών των ροών του παγκόσμιου εμπορίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, ούτως ώστε το Ταμείο να είναι σε θέση να λειτουργήσει κατά προτίμηση την 1η Ιανουαρίου 2007.

Eνέργεια

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος και δήλωσε πως «σήμερα, επί αυστριακής προεδρίας, γεννήθηκε η ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη». Οι «25» συμφώνησαν πως θα πρέπει να υλοποιήσουν τρεις βασικούς στόχους: την ασφάλεια του εφοδιασμού, την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενέργειας και την προώθηση νέων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού στα συμπεράσματα της προεδρίας αναφέρονται στη βελτίωση της διαχείρισης από την πλευρά της ζήτησης και ιδίως στον τομέα των μεταφορών, καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αποθεμάτων αερίου και πετρελαίου. Αναφέρεται επίσης, ότι θα πρέπει να ανοιχτούν νέες οδοί προμήθειας αερίου, ιδίως από την περιοχή της Κασπίας και τη Βόρεια Αφρική, αλλά παράλληλα να αναπτυχθεί η εκμετάλλευση και του εγχώριου ενεργειακού δυναμικού και να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικότερος διάλογος με τη Ρωσία σε θέματα ενέργειας και να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξασφάλιση της επικύρωσης της Συνθήκης του Χάρτη της Ενέργειας από τη Ρωσία.

Εξάλλου για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας στα συμπεράσματα αναφέρεται η δέσμευση των 25 για βελτίωση των περιφερειακών διασυνοριακών ανταλλαγών και επιτάχυνση της ανάπτυξης περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας, η βελτίωση της λειτουργίας των μέσων ευελιξίας της αγοράς φυσικού αερίου, η εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την παροχή δημόσιας υπηρεσίας και η δέσμευση για οικονομική και προσιτή πρόσβαση στην ενέργεια.

Επίσης, οι «25» συμφώνησαν στην μακροχρόνια προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ενδεχόμενη αύξηση του μεριδίου τους στο 15%, ως το 2015, καθώς και στη προώθηση της χρήσης των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών με ενδεχόμενη αύξηση της αναλογίας τους στο 8% της συνολικής κατανάλωσης ως το 2015.

Τέλος, οι «25» συμφώνησαν στην ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ και συγκεκριμένα τη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 20%, μέχρι το 2020. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να επανεξετάσει το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίου, ως μέσου για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα