Sanofi: Επέκταση στην Α. Ευρώπη με αγορά μεριδίου στην Zentiva

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2006 11:38

ΜΕΡΙΔΙΟ 24,9% στην εταιρεία παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων της Τσεχίας, Zentiva NV, αντί του ποσού των 430 εκατ. ευρώ (518 εκατ. δολ.), προκειμένου να επεκταθεί στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, απέκτησε η τρίτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, Sanofi-Aventis SA.

Η Sanofi θα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της εταιρείας που εδρεύει στην Πράγα, μετά την εξαγορά μεριδίου 20% από την Warburg Pincus LLC, καθώς επίσης και μετοχές που κατείχαν στελέχη και υπάλληλοι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Sanofi, που εδρεύει στο Παρίσι. H Warburg Pincus, είχε κέρδη 1,2 δισ. δολ. από την επένδυση ύψους 125 εκατ. δολ. στην Zentiva.

O ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Sanofi, Jean-Francois Dehecq, επεκτείνεται στην αγορά αντιγράφων φαρμάκων, η οποία ενδέχεται να αναπτυχθεί στα 100 δισ. δολ. μέχρι το 2010, καθώς κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες. Οι δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης, αγοράζουν ανατολικές ανταγωνίστριές τους, προκειμένου να αξιοποιήσουν το χαμηλότερο κόστος. Tην περασμένη εβδομάδα, η Actavis Group Hf, της Ισλανδίας, έκανε προσφορά ύψους 1,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Pliva d.d., της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτή η εμπορική συναλλαγή θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της εταιρείας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ζentiva, Jiri Michal, σε σημερινή του δήλωση.

Η ασφαλιστική εταιρεία της Τσεχίας, Ceska Pojistovna και άλλα μέλη της, κατέχουν σήμερα το 12,3% της Zentiva, ενώ τα διοικητικά στελέχη της και οι υπάλληλοι, κατέχουν μερίδιο 6,5%. Το λοιπό ποσοστό ανήκει σε κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Fidelity Diversified International Fund και του Raiffeisen Osteuropa Aktien.

Η Zentiva, με έδρα την Πράγα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας και πέρυσι, είχε έσοδα 410 εκατ. ευρώ. Προσφάτως, απέκτησε μερίδιο ελέγχου στην ρουμανική φαρμακοβιομηχανία Sicomed, που μετονομάστηκε σε Zentiva SA και ευνοήθηκε από την αύξηση περίπου 100% των πωλήσεων πέρυσι στην Πολωνία και τη Ρωσία.

Η εταιρεία, επικεντρώνει τον ενδιαφέρον της στην παραγωγή σκευασμάτων για τις ασθένειες της καρδιάς και του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Web site της. To 2005, τα έσοδα της Zentiva, ευνοήθηκαν από τις πωλήσεις σκευάσματος κατά της χοληστερίνης, καθώς και σκευασμάτων για τη νόσο των καρδιακών αρτηριών. Ανοδικά επίσης κινήθηκαν και οι πωλήσεις σκευασμάτων κατά της υπερτροφίας του προστάτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα