ΟΠΕΚ: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την προσφορά αργού

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 18:15
UPD:18:18
REUTERS/Leonhard Foeger

Τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση αργού από το καρτέλ υποβάθμισε ο ΟΠΕΚ, καθώς οι ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες -και κυρίως η Αμερική- αυξάνουν την παραγωγή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για παράταση της συμφωνίας με τη Ρωσία για μείωση της προσφοράς πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών αναφέρει ότι η ζήτηση για το αργό που παράγουν οι χώρες του καρτέλ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 30,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 130.000 βαρέλια λιγότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προηγουμένου μηνός και χαμηλότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες παραγωγοί χώρες -γνωστή και ως συμμαχία ΟΠΕΚ+- συμφώνησαν τον Δεκέμβριο τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις διεθνείς αγορές αργού. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και για έξι μήνες.

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 221.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, στα 30,55 εκατ. βαρέλια, ποσότητα που αντανακλά 105% συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις για μείωση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα