Πώς η Ρωσία έχασε δισεκατομμύρια στην κινούμενη άμμο της Βενεζουέλας

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 16:48
UPD:16:52
EPA/YURI KOCHETKOV

Η Ρωσία- κυρίως μέσω της πετρελαιοβιομηχανίας της Rosneft, ξόδεψε μία περιουσία σε ενεργειακά project στη Βενεζουέλα, παρά το γεγονός ότι υποπτευόταν πως χάνει εκατομμύρια δολάρια. Συνέχισε να επενδύει, γιατί το Κρεμλίνο ήθελε να στηρίξει έναν βασικό σύμμαχό του στη Νότια Αμερική, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το Reuters επικαλούμενο σχετικά έγγραφα. 

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα διευθυντικά στελέχη της κρατικά ελεγχόμενης Rosneft είχαν σημάνει συναγερμό για τις επενδύσεις της εταιρείας στη Βενεζουέλα ήδη από τα τέλη του 2015. Ο τοπικός εταίρος της, η κρατική πετρελαιοβιομηχανία PDVSA, της χρωστούσε πολλά εκατομμύρια δολάρια και τα στοιχεία έδειχναν πως δεν υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση, αλλά μάλλον για επιδείνωση της κατάστασης. 

«Θα είναι έτσι για πάντα» διαμαρτυρόταν ελεγκτής της Rosneft τον Νοέμβριο του 2015, αναφερόμενος στην «τρύπα» 700 εκατ. δολαρίων στον ισολογισμό της κοινοπραξίας. 

Η Rosneft  έχει επενδύσει 9 δισ. δολάρια σε project στη Bενεζουέλα από το 2010 και ακόμη δεν έχει καταφέρει να ισοσκελίσει έστω τον ισολογισμό, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, όχι μόνο ότι η PDVSA είχε μεγάλες οφειλές προς τους Ρώσους για την κοινοπραξία, αλλά ότι η παραγωγή ήταν πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών και η κοινοπραξία είχε δυσκολία στο να αποκτήσει ακόμη και βασικό εξοπλισμό γεωτρήσεων. Δείχνουν επίσης πως οι Ρώσοι πίστευαν ότι η PDVSA ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε «κοινωνικά προγράμματα» σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπου ζούσαν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι. 

Ο επικεφαλής της Rosneft ζήτησε διορθωτικά μέτρα. αλλά παρόλα αυτά η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τεράστια έκθεση μέσω της Rosneft στη Bενεζουέλα, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι εξαρχής όλες αυτές οι επενδύσεις ήταν ένα πολιτικό και όχι οικονομικό εγχείρημα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία ότι συνεχίζει να αγοράζει, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, αργό από την Bενεζουέλα, για να παράσχει σωσίβιο στο καθεστώς Μαδούρο. Το Κρεμλίνο απάντησε πως οι κινήσεις της Rosneft υπαγορεύονται από τα συμφέροντα των μετόχων της. Τα στοιχεία δεν το δικαιώνουν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα