Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με μεγάλους ενεργειακούς παράγοντες και ομολόγους του, στο πλαίσιο του συνεδρίου CERAWeek, που πραγματοποιείται στο Χιούστον των ΗΠΑ.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Σταθάκης συμμετείχε μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, Tαρέκ Ελ Μόγια, το Ισραήλ, Γιουβάλ Στεϊνίτζ, την Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέσες, σε συνάντηση εργασίας με θέμα τις προοπτικές της ΝΑ Μεσογείου ως παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό East Med. Για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες και συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους, για τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αγοράς αερίου με παγκόσμια εμβέλεια.
Στη συνέχεια, οι τέσσερις υπουργοί συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου της CERAWeek, συνδιοργανώνοντας πάνελ με τίτλο Eastern Mediterranean Gas Renaissance. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν, σε κορυφαία στελέχη ενεργειακών εταιρειών και εκπροσώπους κυβερνήσεων, τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα υποστηρίξουν στο μέλλον την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της NA Μεσογείου.
Στη δίκη του παρέμβαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε σε τέσσερα σημεία:
Ο«ι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή διαμορφώνουν πολύ θετικές προσδοκίες για τον μετασχηματισμό της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου. Οι έρευνες που πρόκειται να αρχίσουν άμεσα στην Ελλάδα θα ενισχύσουν περαιτέρω την τάση αυτή.
Οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πάνω στην πλήρη χαρτογράφηση των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων και στην ωρίμανση έργων υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευση τους. Η συγκρότηση του "Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο" στην Αίγυπτο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτήν τη κατεύθυνση.
Με δεδομένα τα μέχρι τώρα διαπιστωμένα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής, ο αγωγός East Med, που θα συνδέσει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με την καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι μια τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και θα ενίσχυση την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.
Η Ελλάδα σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί τη βασική πύλη διαμετακόμισης για την αγορά της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ είναι έτοιμη να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πιθανού παραγωγού. Σε αυτήν κατάθεση συνεισφέρει και η ωρίμανση των έργων διασύνδεσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κάθετου διαδρόμου και επιταχύνουν την ολοκλήρωση της βαλκανικής αγοράς φυσικού αερίου».
Στη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «μετά τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των παραγωγών φυσικού αερίου, με σημαντικές δυνατότητες να καλύψει το έλλειμμα τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού της στις επόμενες δεκαετίες. Το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για τη μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, με βάση τις ΑΠΕ. Η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Μεσογείου και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής».