Ευρωπαϊκές αγορές: Τα σενάρια του Brexit στη ζυγαριά των επενδυτών

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 15:11
UPD:15:32
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέρδη είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις στη Βρετανία και προσπαθούν να ζυγίσουν τα διάφορα σενάρια μετά και τη νέα απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή. 

Από τη μία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές θα απορρίψουν πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κοινότητα χωρίς συμφωνία (no deal) στις 29 Μαρτίου. Από την άλλη πολλοί εκφράζουν φόβους ότι αυτό τελικά μπορεί να συμβεί, δεδομένων των έντονων διαφωνιών, που υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και στους κόλπους του κάθε κόμματος. 

Σε μία απόδειξη ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να φοβάται ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, σήμερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση ενός no deal, το 87% των εισαγόμενων προϊόντων δεν θα επιβαρύνονται με δασμούς. Με τον τρόπο αυτό θέλει να αποτρέψει εκρηκτικές ανατιμήσεις, καθώς μία άτακτη έξοδος θα οδηγούσε πιθανότατα σε βουτιά της στερλίνας και θα έδινε ώθηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων ακόμη και χωρίς δασμούς. 

Το πιθανότερο σενάριο παραμένει μία αναβολή του Brexit, αλλά σε αυτή την περίπτωση η βρετανική Βουλή θα πρέπει να είναι έτοιμη να πει πόσο θέλει να διαρκέσει και με ποιο σκοπό (μία νέα συμφωνία ή ακόμη και ένα δημοψήφισμα;), εάν δεν θέλει να δώσει τον έλεγχο της διαδικασίας στους 27 της κοινότητας. Για τις βρετανικές επιχειρήσεις, πάντως, η αγωνία έχει κορυφωθεί. Η απόρριψη της συμφωνίας της Μέι σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι επενδυτές αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο 0,3%. Αμετάβλητος είναι ο DAX στη Φραγκφούρτη, κέρδη 0,2% εμφανίζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύονται 0,3% έκαστος. 

Σε επίπεδο εταιρειών, στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται εταιρείες, που ανακοίνωσαν κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα όπως η Inditex (των καταστημάτων Zara), με τη μετοχή της να υποχωρεί 4,8%.

Υπό ισχυρή πίεση είχε βρεθεί και η Norwegian Airlines, ωστόσο οι απώλειες σχεδόν εξανεμίστηκαν μετά την απόφασή της να διεκδικήσει αποζημίωση από την Boeing. 

naftemporiki.gr  
  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα