Σχέδιο δέκα σημείων για περισσότερο ισορροπημένες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τις προτάσεις για περιορισμό της επεκτατικής δράσης των κινεζικών, υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων για κυβερνο-απειλές.
Το σχέδιο της Κομισιόν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην Κίνα, που αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης, και θα παρουσιασθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ε.Ε. πρέπει να συνεργασθεί πιο στενά με την Κίνα σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να κινηθεί προς μια πιο αμοιβαία οικονομική σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Μεταξύ των δέκα σημείων της Κομισιόν υπάρχει αναφορά και στις ξένες επενδύσεις σε μείζονος σημασίας περιουσιακά στοιχεία, τεχνολογίες και υποδομές της Ευρώπης, όπως και στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενεάς(5G).
Η κινεζική αβελτηρία στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προς μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, καθώς και η αύξηση των κινεζικών εξαγορών σε στρατηγικής σημασίας επιχειρηματικούς τομείς της Ευρώπης έχουν προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες των Βρυξελλών.
Η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα να ανέρχονται στα 198 δισ. ευρώ το 2017.