Στερλίνα: Μετά το ράλι, ήρθε η βουτιά

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 13:19
UPD:13:25
REUTERS/DADO RUVIC

Τρενάκι του τρόμου θυμίζει σήμερα η ισοτιμία της στερλίνας, στον απόηχο των νομικά δεσμευτικών διαβεβαιώσεων, που απέσπασε η Τερέζα Μέι και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης στη βρετανική Βουλή. 

Το βετανικό νόμισμα επιδόθηκε το πρωί της Τρίτης σε ένα εντυπωσιακό ράλι, φτάνοντας έως και τα 1,3290 δολάρια, περίπου 2,6% υψηλότερα από τα χαμηλά τριών εβδομάδων στα οποία είχε διολισθήσει ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα. 

Στις 13:15 ώρα Ελλάδος, ωστόσο, η στερλίνα είχε ήδη χάσει την ορμή της, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος να διαμορφώνεται στα 1,3060 δολάρια. Πρόκειται για πτώση 0,4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Παράλληλα καταγράφει μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1%, έναντι του ευρώ, στις 86,33 πένες ανά ευρώ. 

Την πτώση πυροδότησε η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, ότι οι νομικοί κίνδυνοι του backstop για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αμετάβλητοι, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξηγεί η αναθεώρηση της συμφωνίας δεν προσφέρει στη Βρετανία τα νομικά μέσα ώστε να εξέλθει από τον διακανονισμό του λεγόμενου backstop μονομερώς εάν ανακύψουν αγεφύρωτες διαφορές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα