Αποφάσεις για διαδικασίες επιβολής ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 14:17
UPD:14:26

Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές θα επιβάλλεται επί της μεγαλύτερης αξίας μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του προϋπολογισθέντος κόστους του εν λόγω ακινήτου.

Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, ο κατασκευαστής θα υποβάλει δήλωση στον προϊστάμενο της ΔΟΥ, ο οποίος θα ελέγχει αν το δηλούμενο τίμημα του ακινήτου υπολείπεται της μεγαλύτερης αξίας μεταξύ της αξίας αυτού που λαμβάνεται υπόψη στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων και του δηλούμενου απολογιστικού κόστους (εάν το ακίνητο έχει αποπερατωθεί) ή του προϋπολογιστικού κόστους εάν το ακίνητο δεν έχει αποπερατωθεί.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, οι υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης είναι μόνο οι επαγγελματίες κατασκευαστές, ενώ οι πολίτες, οι οποίοι έχουν αγοράσει οικοδομές, δεν είναι υποχρεωμένοι να υπαχθούν στο νέο καθεστώς.

Ο κ. Μπέζας υπενθύμισε ότι η αγορά πρώτης κατοικίας δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Επίσης προέβλεψε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των ακινήτων και τόνισε ότι με την εφαρμογή των αποφάσεων διασφαλίζονται πλήρως τα έσοδα του Δημοσίου από το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση ("Ελεγχος ειδικής δήλωσης ΦΠΑ μεταβίβασης ακινήτων"), σε όσες δηλώσεις υποβάλλονται για τα ακίνητα και ελέγχονται από τους προϊσταμένους της Εφορίας, θα γίνεται έλεγχος. Αν το δηλούμενο τίμημα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μεγαλύτερης αξίας, μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του δηλούμενου απολογιστικού ή προϋπολογιστικού κόστους, καταβάλλεται εφάπαξ ο φόρος. Αν διαπιστωθεί ότι το δηλούμενο τίμημα υπολείπεται της μεγαλύτερης αξίας, μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του δηλούμενου απολογιστικού ή προϋπολογιστικού κόστους, τότε ο προϊστάμενος της Εφορίας αναγράφει στην καταχωρηθείσα δήλωση τη μεγαλύτερη αξία ως αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Με τη δεύτερη απόφαση ("Τύπος, περιεχόμενο, τρόπος, χρόνος και διαδικασία υποβολής της δήλωσης για τη μεταβίβαση ακινήτου") αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η ειδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται εις τετραπλούν στην Εφορία της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο. Μετά την καταχώρηση της ειδικής δήλωσης ΦΠΑ, ακολουθεί άμεσα η ελεγκτική διαδικασία, η οποία έχει ήδη καθοριστεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (ν. 3427/2005 για τον έλεγχο της ειδικής δήλωσης ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών καθοριζόταν ότι όλοι οι επαγγελματίες κατασκευαστές θα διατηρούν βιβλίο κοστολογίου για τις οικοδομές που ανεγείρουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα