Συνήγορος του Πολίτη: Σύγχυση σε συνταξιούχους με την επιστροφή χρημάτων

«Να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι για τον τρόπο υπολογισμού των ποσών πους τους επιστράφηκαν»
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 11:14
UPD:11:20
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

 

Εξατομικευμένη και αναλυτική ενημέρωση των συνταξιούχων, µέσω ηλεκτρονικής εφαρµογής, για τον τρόπο υπολογισμού των ποσών των συντάξεων που τους επιστράφηκαν, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου (7/3/2019), ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές από πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν να τους παρασχεθεί σαφής και αναλυτική ενηµέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν: α) οι αχρεωστήτως εισπραχθείσες εισφορές ασθένειας, οι οποίες τους επιστράφηκαν σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4501/2017, και β) τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που επιστράφηκαν σε συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων µε το ν. 4575/2018 στις 21.12.2018.

Στη συνέχεια ο Συνήγορος του Πολίτη µε έγγραφα που απέστειλε προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονοµικών και τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει ότι «η κατάθεση των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους δεν συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε ανάλυση του τρόπου υπολογισμού τους, µε συνέπεια τη δημιουργία εύλογης σύγχυσης ή και αμφισβήτησης της ορθότητας υπολογισμού των ποσών που τελικά επιστράφηκαν».

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «προς άρση κάθε αµφισβήτησης ή και εντοπισµό τυχόν λαθών που παρείσφρησαν» και προκειµένου να ικανοποιηθεί το νόµιµο και εύλογο αίτηµα των ενδιαφερομένων πολιτών, χωρίς παράλληλα να επιβαρυνθεί η καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών, προτείνεται «να αναρτηθεί ο τρόπος υπολογισµού των επιστρεπτέων χρηµατικών ποσών σε µια ηλεκτρονική πλατφόρµα. Η πλατφόρµα αυτή θα είναι προσβάσιµη σε κάθε πολίτη, όπως π.χ. αναρτώνται τα µηνιαία ενηµερωτικά σηµειώµατα συντάξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ ή και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονοµικών, για τους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου ή ακόµα προτιµότερο, στο TAXIS, όπου θα µπορεί να εισέρχεται κάθε ενδιαφερόµενος και να έχει την απαιτούµενη, σύµφωνα µε τις στοιχειώδεις επιταγές της αρχής της χρηστής διοίκησης, εξατομικευμένη ενηµέρωση για την περίπτωσή του».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα