Ένα+τέσσερα «αγκάθια» για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ

Θετικά σχόλια στο Εurogroup - Διαβεβαιώνει για συμφωνία σύντομα το ΥΠΟΙΚ
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 09:26
UPD:09:26
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Το ορόσημο του Εurogroup του Μαρτίου για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους χάθηκε για τη χώρα γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φτάσει ακόμη σε συμφωνία με τους θεσμούς για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απλώς επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που έκαναν λόγο για αναβολή της λήψης απόφασης. Νέος στόχος τώρα είναι η επίτευξη σημαντικής προόδου τις επόμενες βδομάδες, ώστε να ληφθεί συμφωνία για την εκταμίευση των χρημάτων μέχρι το Εurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Την εκτίμηση ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να αποφασιστεί και η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το τέλος της συζήτησης.

Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κλείσουν στο τέλος του 2018, ανέφερε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί δίνουν μεγάλη προσοχή στον νόμο Κατσέλη - «αυτό που λέμε είναι ότι η λύση πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ευάλωτους οικονομικά και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές». «Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες μέρες, ώστε στις 5 Απριλίου οι υπουργοί να αποφασίσουν την εκταμίευση των χρημάτων», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

EURONEWS

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στο δημοσιονομικό τομέα και με το παραπάνω, τόνισε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει χρήματα. «Το γεγονός ότι δεν κλείσαμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πήγε καλά, το αντίθετο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν και εκτιμώ ότι θα τελειώσουμε πολύ σύντομα» κατέληξε ο κ. Σεντένο. 

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες ώστε να εκταμιευθούν στην Ελλάδα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών (έχουν ελληνικά ομόλογα) και 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των προσαυξήσεων των επιτοκίων των δανείων της δεύτερης διάσωσης.

Τα άλλα 4 αγκάθια
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε από τους θεσμούς ότι, εκτός από το μείζον ζήτημα που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και αφορά τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς υπάρχουν σε άλλα τέσσερα ζητήματα. 

Ειδικότερα, το πρώτο ζήτημα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όπου η κυβέρνηση ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, αυτή τη στιγμή έχει διαθέσει μόνο 600 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο είναι η καθυστέρηση στη στελέχωση της δημόσιας αρχής δημοσίων εσόδων, ενώ το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου η καθυστέρηση του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλη. Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο εδώ εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Είναι προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης περνάει μέσα από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και την επίτευξη προόδου στα άλλα 4 προαναφερόμενα ζητήματα. 

Όχι στα «παράθυρα»
Για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, άλλη κοινοτική πηγή υπογράμμιζε ότι έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία περνάει από δύο πράγματα: το πρώτο είναι η περιορισμένη διάρκεια (ένα έτος) του νέου νόμου και το δεύτερο η κατάργηση «παραθύρων» που ευνοούν τους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι η ελληνική πλευρά υποστήριξε στη διάρκεια της συζήτησης ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω εκκρεμότητες είναι τεχνικά θέματα και δεν πρέπει να καθυστερήσει η εκταμίευση των χρημάτων, ωστόσο οι εταίροι δεν συμφώνησαν με αυτή την προσέγγιση, ζητώντας την ολοκλήρωση ή τη χωρίς επιστροφή δρομολόγηση όλων των προαπαιτούμενων.

Τα 970 εκατ.
Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ που αφορά η εκταμίευση προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Ιούνιο, φυσικά εφόσον η χώρα μας εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως δε πρέπει να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και να πάρει προηγουμένως τα 970 εκατ. ευρώ. 

«Ουσιαστική πρόοδος»
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για τη 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, τόνισαν χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ.

«Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου».   

Προσεκτικοί χειρισμοί
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις καθυστερήσεις, αυτό που έχει σημασία από πολιτική σκοπιά και όχι μόνο, είναι πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οι εταίροι και δανειστές αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση που θα μπορούσε να πλήξει την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αυτή η ιδιαίτερη προσοχή που επιδεικνύουν οι εταίροι ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο που βγήκε η χώρα από το πρόγραμμα. Επιβεβαιώθηκε και χθες παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή της κυβέρνησης στην ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι πολύ αργή. Μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι τώρα δύο ορόσημα για την εκταμίευση των χρημάτων. Άλλες εποχές οι αντιδράσεις των θεσμών γι’ αυτή την καθυστέρηση θα ήταν πολύ έντονες.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η στάση αυτή των δανειστών, δηλαδή το να προβάλουν πολύ περισσότερο τα θετικά από τα αρνητικά σε σχέση με την ελληνική οικονομία, βοήθησε και στην πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και στη διατήρηση ενός θετικού κλίματος στις αγορές χρήματος.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρίαση είναι ενδεικτικές της παραπάνω διαπίστωσης.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η ελληνική οικονομία εξελίσσεται ικανοποιητικά, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εξαιρετικό και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας έχουν τηρηθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν.  

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικό νέο» την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα