Θα σώσει ένας Αμερικανός τη Deutsche Bank;

Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 13:52
UPD:15:01
REUTERS/Kai Pfaffenbach

O Ματ Ζέιμς έχει αποκτήσει στη Wall Street τη φήμη του ανθρώπου, που μπορεί να λύσει και τα πιο δύσκολα προβλήματα. Βοήθησε την JPMorgan Chase να ξεπεράσει σημαντικές περιπέτειες και θεωρήθηκε μάλιστα κάποια στιγμή πιθανός υποψήφιος διάδοχος του Τζέιμι Ντάιμον στο τιμόνι της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Τώρα καλείται να σώσει την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. 

Ο 48χρονος Ζέιμς είναι πρόεδρος της Cerberus Capital Management LP, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου της Deutsche Bank. H γερμανική τράπεζα έχοντας περάσει από σαράντα κύματα την τελευταία δεκαετία, αντιμέτωπη με σκάνδαλα, πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων και τις προκλήσεις που κληροδότησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παλεύει τώρα να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία. 

Τον τελευταίο χρόνο με νέο επικεφαλής στο τιμόνι της έχει αλλάξει το επιχειριακό μοντέλο της λέγοντας «αντίο» στο όνειρο της Wall Street και περιορίζοντας αισθητά τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, στις οποίες άλλοτε είχε ηγετική θέση. Παρά τις προσπάθειές της, ωστόσο, ενδεχομένως να μην αποφύγει τελικά την συγχώνευση με την Commerbank. Οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να συμφώνησε, υπό την πίεση και της γερμανικής κυβέρνησης, να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα να ενώσουν δυνάμεις. 

O Zέιμς σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, o οποίος θέλει να δει την γερμανική τράπεζα να ορθοποδεί και εξαιτίας του μεριδίου 3%, που έχει σε αυτήν η Cerberus, φέρεται να ασκεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί άμεσα το μαξιλάρι ρευστότητας, που έχει η τράπεζα, για να τονωθεί η κερδοφορία της. Λογοδοτεί απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστιαν Σέβινγκ και ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν ακόμη και «εικονικό ceo».  

Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Cerberus το 2017 είχε αξία περίπου 1,1 δισ. δολάρια. Σήμερα η αξία του έχει περιοριστεί στο μισό. 

Η Deutsche Bank εξακολουθεί να εξετάζει και άλλες εναλλακτικές, πέραν της συγχώνευσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι η πρώτη της επιλογής. Ωστόσο οι αντιστάσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Κρίστιαν Σέβινγκ έχουν εμφανώς καμφθεί. Το ερώτημα είναι εάν ο Αμερικανός σύμβουλος μπορεί να βρει αξιόπιστη εναλλακτική. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Bloomberg, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα