Η ελιά έγινε σουβενίρ από την Plant Box

Ελληνική καινοτομία με διεθνή απήχηση
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 10:12
UPD:10:16

Από την έντυπη έκδοση

Το πρώτο πλήρως τυποποιημένο και συσκευασμένο δέντρο ελιάς σε μορφή μινιατούρας, το οποίο διακινείται σε όλο τον κόσμο ως σουβενίρ, δημιούργησε η νεοφυής επιχείρηση Plant Box.

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλης Τσιπάς, το δέντρο μπορεί να μεγαλώσει κανονικά και να διατηρηθεί σε γλάστρες εσωτερικού χώρου, ενώ συγκεντρώνει αρκετές καινοτομίες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «έχουμε αναπτύξει σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής με κλώνους, που δεν εφαρμόζονταν στα δέντρα. Αυτό μας επιτρέπει να παράγουμε δέκα φορές πιο γρήγορα και δέκα φορές πιο φθηνά από οποιαδήποτε αντίστοιχη εφαρμογή υπήρχε μέχρι σήμερα παγκοσμίως. Έχουμε βρει, επίσης, μια μέθοδο για να διατηρούνται τα φυτά μας 58 ημέρες χωρίς νερό και χωρίς ήλιο κλεισμένα στα κουτιά. Επίσης, έχουμε βρει τον τρόπο να διακινούμε το προϊόν μας σε 21 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Ωκεανία χωρίς ελέγχους και διαδικασίες τελωνείου».

Η εταιρεία ειδικεύεται στον πολλαπλασιασμό, την ανάπτυξη, διαμόρφωση, συσκευασία, συντήρηση και διακίνηση φυτών και δέντρων και το 2018 έκανε τη δοκιμαστική της πώληση στο εξωτερικό και πλέον καταφέρνει να τα εξάγει πετυχημένα με βάση την Ελλάδα σε περισσότερες από 22 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η ιδέα και οι στόχοι Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από δύο συμβάντα, αναφέρει ο κ. Τσιπάς:

«Πρώτον, όταν ένα μέλος της οικογένειάς μας μας ζήτησε να βρούμε έναν τρόπο για να πάρει μαζί του ένα δέντρο ελιάς στον Καναδά και, δεύτερον, όταν ένας πελάτης του φυτωρίου που διατηρούμε, ο οποίος λειτουργεί τουριστική μονάδα σε γνωστό κυκλαδίτικο νησί, μας εξέφρασε την αγωνία του πώς να συνδεθεί συναισθηματικά με τους πελάτες του ώστε αυτό να λειτουργήσει ως μάρκετινγκ για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να "κρατήσει" τον πελάτη μελλοντικά».

Αναφερόμενος στους επόμενους στόχους, ο ιδρυτής της Plant Box επισημαίνει ότι «για φέτος αναπτύσσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα προκειμένου να καλύψουμε ένα κομμάτι της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει από τον τομέα του τουρισμού και έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης από επενδυτές. Αυτή η επένδυση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής, να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα, να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας και να πειραματιστούμε με νέες αγορές στις οποίες θέλουμε να εισέλθουμε, όπως αυτή της κάνναβης».

Συνεχείς διακρίσεις

Τα τελευταία χρόνια η Plant Box έχει διακριθεί για τη δουλειά της πανευρωπαϊκά από το διοικητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και από το υπουργείο Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κίνας, ως οι πιο ελπιδοφόροι νέοι επαγγελματίες στον τομέα του πολλαπλασιασμού των φυτών. Επίσης, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στους διαγωνισμούς για νεοφυείς επιχειρήσεις Athens Startup Awards, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, καθώς και στον διαγωνισμό που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 128 νεοφυών επιχειρήσεων απ' όλη τη χώρα. Τέλος, πρόσφατα συμμετείχε στη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, στην οποία ήταν η μοναδική εταιρεία που επιλέχθηκε από τους διοργανωτές για να συμμετάσχει με τεχνολογίες και καινοτομίες πάνω σε φυτικά προϊόντα. [SID:12508239]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα