Η σουηδική κορόνα το μεγάλο «θύμα» της ΕΚΤ

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 18:18
UPD:18:20
shutterstock

Η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών, «παγώνοντας» τα σχέδια για νομισματική σύσφιγξη και αυξήσεις επιτοκίων, ανατρέπουν τα δεδομένα στις αγορές συναλλάγματος.

Η σουηδική κορόνα αποτελεί ένα από τα μεγάλα «θύματα» των εξαγγελιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης. Η κορόνα καταποντίστηκε σε ναδίρ 16 ετών, καθώς η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ακολουθεί το παράδειγμα των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, υιοθετώντας επιφυλακτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιτοκιακών αυξήσεων.

Η κορόνα καταποντίστηκε στις 9,4890 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002.

Αυτή την εβδομάδα, η ΕΚΤ προανήγγειλε νέο γύρο φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η κεντρική τράπεζα του Καναδά προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το χρονοδιάγραμμα μελλοντικών αυξήσεων είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ η Σουηδία υποβάθμισε τις προσδοκίες για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Η σουηδική κεντρική τράπεζα(Riksbank) είχε αυξήσει τον Δεκέμβριο του 2018 το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά έπειτα από μία επταετία. Το επιτόκιο είχε αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως σε αρνητικό έδαφος, στο -0,25%, από -0,5%. Στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είχε τηρήσει στάση αναμονής, επικοινωνώντας όμως την πρόθεση για μία ακόμη αύξηση εντός του 2019.  Χθες όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας, Στέφαν Ίνγκβες άφησε να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις για αυξήσεις στο επιτόκιο repo ήταν απλώς πρόβλεψη –και όχι υπόσχεση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα