Η Αγκόλα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας

Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 10:38

ΞΕΠΕΡΑΣΕ τη Σαουδική Αραβία η Αγκόλα και κατέστη η πρώτη χώρα προμήθειας πετρελαίου της Κίνας τον Φεβρουάριο, καθώς η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου στράφηκε στην Αφρική για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης.

Η Αγκόλα εξήγαγε 456.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με την Petromatrix GmbH, την ελβετική εταιρεία επιχειρηματικού ρίσκου. Αυτές αποτέλεσαν το 15% των εισαγωγών της Κίνας και περισσότερο των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, των δύο μεγαλύτερων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Οι χώρες παραγωγής πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής, το Κονγκό και η Γουϊνέα, συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων πηγών πετρελαίου της Κίνας.

Η Κίνα, όπου οι εισαγωγές πετρελαίου τριπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε χρόνια, συμφώνησε να δανείσει στην Αγκόλα 3 δισ. δολ. για την κατασκευή νέου διϋλιστηρίου και την ανάπτυξη αποθεμάτων στη θάλασσα, καθώς ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής. Η Chevron Corp., που εδρεύει στο Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αγκόλα και ενδέχεται να διπλασιάσει την παραγωγή της στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μέσα στα τρία επόμενα χρόνια.

Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν 34% στα 179 δισ. βαρέλια το πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων. Η ζήτηση αυξάνεται, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν περισσότερα από 500.000 αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά μηνιαίως. Οι ασιατικές εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν 15% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Petromatrix.

Η παραγωγή στην Αγκόλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, μετά τη Νιγηρία, ενδέχεται να αγγίξει τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2008, από 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2005, καθώς νέες πετρελαιοπηγές ρέουν, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τα 2/3 του πληθυσμού της Αγκόλας ασχολούνται με την γεωργία και ζουν με λιγότερο από 1 δολ. την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, τριπλασιάστηκαν τα επτά τελευταία χρόνια, καθώς η BP Plc, η Chevron και άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών βρήκαν πετρέλαιο στον πυθμένα της θάλασσας της χώρας στον Ατλαντικό.

Η Αγκόλα, με εμφύλιο πόλεμο επί 27 χρόνια που έληξε το 2002, είναι πρώην αποικία της Πορτογαλίας με 11 εκατ. κατοίκους. Η παραγωγή πετρελαίου, αποτελεί το 45% της οικονομίας ύψους 24 δισ. δολ. της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η χώρα, είναι η πέμπτη σε μέγεθος χώρα εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, σύμφωνα με την De Beers.

Ιράν, Κονγκό

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, εξήγαγε 445.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα το πρώτο δίμηνο του 2006, ενώ ακολούθησε το Ιράν με 391.000 βαρέλια, το Κονγκό με 140.000 βαρέλια και η Γουϊνέα με 133.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής και η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα προμηθειών πετρελαίου των ΗΠΑ, δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 χωρών που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Κίνα, σύμφωνα με τη λίστα της Petromatrix.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα