Βουρλούμης: Αναγκαία η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 16:50

«Η ανάγκη να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι άμεση. Αν δεν προσαρμοστεί θα καταστραφεί», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της OTEAcademy με θέμα: "Transforming the Business".

«Η ιδιωτικοποίηση ενός κρατικού μονοπωλίου είναι πολιτική απόφαση. Σηματοδοτεί την αρχή μιας διεργασίας που μπορούμε να την ονομάσουμε μετάλλαξη, παραφράζοντας το ξενικό “transformation”», πρόσθεσε ο κ. Βουρλούμης υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, δηλαδή η μετάλλαξη ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου σε επιχείρηση ικανή να ανταγωνιστεί με επιτυχία στην ελεύθερη αγορά, είναι αρμοδιότητα της διοίκησης της επιχείρησης.

Ο ΟΤΕ, συνέχισε ο κ. Βουρλούμης, βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας τέτοιας διαδικασίας και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση γιατί ιδιωτικοποιήθηκε μόνο μερικά. Οι βασικές δομές που υπήρχαν όταν ήταν αμιγής κρατική εταιρία έμειναν στην θέση τους και μάλιστα ορισμένες οχυρώθηκαν με νόμους ταυτόχρονα με την μετοχοποίηση. Έτσι η μετάλλαξη του ΟΤΕ είναι διπλή πρόκληση:

- Αφορά θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ώστε η επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική

- Αφορά επίσης την δημιουργία νομικού πλαισίου στις σχέσεις με το κράτος, τους εργαζόμενους και το κοινό, τέτοιου που να επιτρέπει στον ΟΤΕ να λειτουργεί σαν πραγματική ιδιωτική επιχείρηση.

Το δεύτερο είναι προϋπόθεση για να επιτύχει το πρώτο. Δίχως νέο θεσμικό πλαίσιο, ό,τι αλλαγές και να γίνουν μέσα στην εταιρεία χτίζονται στην άμμο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα