ΔΝΤ για Ελλάδα: Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 21:03
UPD:21:21
REUTERS/JOHANNES CHRISTO

Με την αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός αλλά και τη διαπίστωση ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα ανοιχτά θέματα, όπως το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ.

Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε ο επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Ντόλμαν, ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζαν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον.

Από την συνεδρίαση προκύπτει ότι στο θέμα των τραπεζών εξακολουθούν και παραμένουν ορισμένες ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ταμείο. Κατά τη συνεδρίαση ετέθη στον κ. Ντόλμαν η άποψη πως τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2018 το ΔΝΤ έχει εκφράσει αμφιβολίες σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους κα τη δέσμευσή τους για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2032.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια της προς το ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε μετά τις διαπιστώσεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, όπου η δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Κομισιόν, η οποία θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, έφερε συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ανησυχίες για ορισμένες από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως αυτή για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα