E.E.: Ο δανεισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε, αλλά παραμένει σχετικά χαμηλός

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 17:59

Παρά την ανησυχία που υπάρχει από την μεγάλη αύξηση των τραπεζικών δανείων των Ελλήνων καταναλωτών, το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομίας κ. Χοακίμ Αλμούνια στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, κατά τον Ισπανό Επίτροπο υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της διευρυμένης δυνατότητας δανεισμού.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής εξέφραζε την ανησυχία του για τον δανεισμό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις εξειδικευμένων οίκων το ποσοστό του δανεισμού αναμένεται μέχρι το 2010 να κυμανθεί στο 52% του ΑΕΠ για τα νοικοκυριά και στο 49 % για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε να πληροφορηθεί τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την συσχέτιση του επιχειρηματικού δανεισμού και των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια, παραδέχεται την ταχεία αύξηση του χρέους των νοικοκυριών στις τράπεζες την οποία αποδίδει στην αύξηση των εισοδημάτων λόγω ανόδου του ΑΕΠ, αλλά και στο μειούμενο κόστος δανεισμού λόγω της υιοθέτησης του ευρώ.

Ωστόσο, σημειώνει ότι παρόλα αυτά ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Παράλληλα τονίζει ότι η επιτάχυνση του εταιρικού δανεισμού φαίνεται να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτει ωστόσο, ότι για να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τομέα της ανάπτυξης μέσω του δανεισμού των επιχειρήσεων θα πρέπει άμεσα να εξαλειφθούν οι σημαντικές ανισορροπίες του δημόσιου τομέα που αποτελούν τροχοπέδη προς την κατεύθυνση αυτή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα