Οι ελβετικές τράπεζες στο στόχαστρο της Ιταλίας

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 19:45
UPD:19:47
REUTERS/MICHAEL BUHOLZER

Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών βρίσκονται οι ελβετικές τράπεζες, που διερευνούν το ενδεχόμενο φοροαποφυγής. Η αρχή δίωξης χρηματοοικονομικού εγκλήματος (Guardia di Finanza) απέστειλε επιστολή στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας λεπτομερή λίστα με τις δραστηριότητές τους στη χώρα, στοιχεία για τους υπευθύνους σχέσεων, καθώς και εξηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών στην Ιταλία. Το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, δεν ανέφερε σε ποιες τράπεζες έχει αποσταλεί.

Οι ιταλικές αρχές έστειλαν την επιστολή τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Το ερωτηματολόγιο εστάλη τρεις εβδομάδες προτού δικαστήριο της Γαλλίας ζητήσει από τη UBS να καταβάλει πρόστιμο άνω των πέντε δισ. δολαρίων, επειδή βοήθησε πελάτες στη Γαλλία να ξεπλύνουν χρήμα από φοροδιαφυγή.

Εκπρόσωπος της Ελβετικής Ενωσης Τραπεζών δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τα αιτήματα της Ιταλίας και έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη της, σε συνεγασία με τις ελβετικές αρχές, για το πώς θα ανταποκριθούν.

Οι αρχές της Ρώμης είχαν έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ το 2017 από την πάταξη της φοραποφυγής, αυξημένα κατά 5,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Τα έσοδα προέρχονταν εν μέρει από τη φορολογική αμνηστία που προσέφερε η κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επαναπατρίσουν χρήματα που είχαν κρυμμένα στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα