Αργεντινή: Υποχώρηση των τιμών μοσχαρίσιου κρέατος

Καθώς ο περιορισμός των εξαγωγών αυξάνει τις προμήθειες
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 09:09

ΜΕΙΩΣΗ 8% σημείωσαν οι τιμές μοσχαρίσιου κρέατος στην Αργεντινή, τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, από την στιγμή που η κυβέρνηση περιόρισε τις εξαγωγές για να αυξήσει τις προμήθειες στο εσωτερικό και να σταθεροποιήσει το κόστος του κρέατος για τους καταναλωτές.

Η τιμή των ζώντων μοσχαριών στην υπ΄αριθμόν ένα αγορά μεγαλόσωμων ζώων της χώρας, έκλεισε στο Liniers του Μπουένος Αϊρες, στα 2,48 πέσος (81 σεντς) το κιλό, από 2,69 πέσος, χθες, καθώς ο αριθμός των ζώντων ζώων που μπαίνει στην αγορά, σχεδόν τριπλασιάστηκε από τις 28 Μαρτίου.

Η μείωση των τιμών είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας στης 8 Μαρτίου, να περιορίσει τις εξαγωγές μοσχαριών για 180 ημέρες σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές και να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος διπλασιάστηκε το 2005, στο 12,3% από 6,1% που ήταν το 2004. Το μοσχαρίσιο κρέας, επιβάρυνε 4,5% τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα, έναντι 0,64% των τιμών στις ΗΠΑ. Πέρυσι, οι τιμές μοσχαρίσιου κρέατος στην Αργεντινή, αυξήθηκαν 28,8%.

Σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας της Αργεντινής, είπε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο περιορισμού των εξαγωγών κρέατος.

Οι παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος, επικρίνουν το μέτρο της κυβέρνησης, λέγοντας, ότι ενώ οι τιμές των ζώντων ζώων μειώνονται, η τιμή του κρέατος στο ταμείο, δεν ακολουθεί την ίδια πορεία, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, για τέταρτο έτος.

Η οικονομία της Αργεντινής, αναπτύχθηκε πλέον του 8% κάθε έτος την τελευταία τριετία, αποτέλεσμα των εξαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων.

Μέχρι να τεθούν περιορισμοί στις εξαγωγές, η Αργεντινή ήταν η τρίτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο, μετά την Βραζιλία και την Αυστραλία. Το 2005, αύξησε τις εξαγωγές του εμπορεύματος 40% έναντι του 2004, στο 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα